Peta

Rätten har sagt sitt om selfie-apan

Av: 

Alexandra Carlsson Tenitskaja

NYHETER

Apan Naruto tog 2011 en selfie med fotografen David Slaters kamera. Bilden gjorde dem båda till världskändisar.

Särskilt efter att selfieglädjen förvandlades till en infekterad rättsprocess där Slater ville ha copyright på bilden, samtidigt som organisationen Peta hävdade att copyrighten i själva verket var Narutos.

Nu är rättegången över.

Apan Naruto.

Den uppmärksammade rättegången har drivit frågan om djur i fortsättningen ska ha rättighet till sina egna selfies i framtiden.

Hela processen startades faktiskt av David Slaters själv, då han försökte sig på att stämma Wikimedia för att de olovligen publicerat ap-selfien.

Wikimedia hävdade, att Slater inte alls hade äganderätt till bilden, utan det istället var apan som hade copyright. Kort därefter blandade sig Peta in i den redan heta debatten. De ställde sig inte helt oväntat på Narutos sida.

Petas advokat hävdade alltså att den fotogeniska apan ska ha alla rättigheter till bilden och alltså få alla tillgångar som bilden drar in.

Kompromissar om pengarna

Men nu har domarens hammare fallit och domen verkar bestå av någon sorts kompromiss.

Bildens rättigheter tillfaller David Slatter. Och av alla pengar som han tjänar på den, kommer han att donera 25 procent till välgörenhetsorganisationer som skyddar Naruto och andra utrotningshotade apor.

– Peta och David Slater har kommit överens om att denna rättsprocess lyfter viktiga frågor gällande rättigheter för djur. Och det är ett ämne som båda parterna brinner för, uppgav båda parterna i ett gemensamt uttalande efter rättegången.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Apans selfie tas upp i rätten – igen

ÄMNEN I ARTIKELN

Peta

Apor