Fiskade i Motala ström – drog upp pirayasläkting

NYHETER

De fyra kompisarna var ute och fiskade som de brukar göra natten till tisdagen. Men de trodde inte sina ögon när de såg vad som nappat.

– Först ville Robin inte ta upp den, han sa bara ”den har tänder”, säger George Elias om fångsten.

1 av 3 | Foto: Privat
Jonathan med fångsten.

Jonathan Rosales, George Elias, Robin Ritzman och Fredrik Malki var ute och fiskade precis som de ofta brukar göra vid Motala ström i Norrköping. De ställde upp sina fyra spön och turades om att dra in fisken när det högg.

Men natten till tisdagen var det ingen vanlig abborre eller gös som högg på mörten de hade som bete.

– Först ville Robin inte ta upp den, han sa bara ”den har tänder”. Vi tänkte ”vad fan är det här för fisk”. Vi hade aldrig sett något liknande.

Efter att ha tagit lite bilder på fisken bestämde de sig till slut för att släppa tillbaka den ned i strömmen. Något de ångrar idag.

– Vi har förstått nu i efterhand att den kan förstöra ganska mycket.

Kallas ”ball cutter” – släkt med pirayan

Lite efterforskningar och råd från andra fiskare gav nämligen svaret att fisken de dragit upp var en pacu, en släkting till den beryktade köttätande pirayan. Pacun benämns i Papua Nya Guinea som ”ball cutter” då det förekommit fall där de ätit badande människors testiklar.

Enligt Norrköpings Tidningar tror Länsstyrelsens expert att fisken levt i strömmen en längre tid, eftersom den är så stor. Antagligen rör det sig om en akvariefisk som blivit utsläppt när den varit mindre, men sedan lyckats överleva på egen hand. Om det handlar om fler fiskar som förökat sig kan det skapa stora problem.

– Akvariefiskar ska inte släppas ut i naturen, det blir fel i ordningen. Om nya arter etablerar sig kan det bli förödande konsekvenser i form av bland annat nya fiskesjukdomar, säger Länsstyrelsens fiskekonsulent Per-Erik Larsson till Norrköpings Tidningar.

Fick napp igen: ”99 procent säker”

Nu vill killarna fånga fisken igen, så de kan ta upp den och låta experter titta närmare på den.

– Samma fisk högg på mitt spö natten till onsdagen och kapade allting. Jag är 99 procent säker på att det var den igen. Vi kommer att fortsätta. Vi vill fånga den och ta upp den, säger Jonathan Rosales.

Fotnot: Natten till torsdagen lyckades killarna fånga fisken igen och tog upp den. Nu ska de lämna in den till Länsstyrelsen i Östergötland som bland annat ska se om den burit på några sjukdomar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fiske