USA överväger att stänga ambassaden på Kuba efter mystiska ljudvågsattackerna

avKerstin Nilsson

NYHETER

USA överväger att stänga sin ambassad på Kuba efter de mystiska ljudvågsattackerna.

Det säger USA:s utrikesminister Rex Tillerson till CBS News.

Minst 26 amerikanska och kanadensiska diplomater har det senaste året drabbats av hörselskador, yrsel, minnesförlust – och kan inte längre minnas vissa speciella ord.

1 av 3 | Foto: Desmond Boylan/AP
Den senaste attacken skedde på ett hotellrum på det populära hotellet Capri i Havanna.

De mystiska ”incidenter” som har drabbat personalen vid ambassaden i HavannaKuba kan leda till att USA stänger ambassaden igen – efter bara drygt två år.

– Vi håller på att utvärdera det. Det här är mycket allvarligt, säger USA:s utrikesminister Rex Tillerson till CBS News ”Face the nation”.

Näsblod och hjärnskador

Sedan oktober förra året har, som Aftonbladet tidigare rapporterat om, 21 amerikanska och minst fem kanadensiska diplomater drabbats av en rad problem efter att ha blivit utsatta för vad som verkar vara någon form av ljudvågsattacker.

De amerikanska myndigheterna har hållit det hemligt, tills för någon månad sedan.

Diplomaterna och i vissa fall även deras familjer har drabbats av yrsel och nedsatt hörsel, balanssvårigheter, minnesförlust, koncentrationssvårigheter, illamående, näsblod, svullen hjärna och smärre hjärnskador.

Och det märkligaste av allt – de hade förlorat förmågan att minnas vissa speciella ord.

Minst sex personer har flugits hem till USA för sjukhusvård – och två diplomater har tvingats lämna sina tjänster efter att ha drabbats av permanenta hörselskador.

Gnisslande ljud

Tidigare kallade Tillerson det ”hälsoproblem” – nu föredrar utrikesdepartementet att kalla det ”incidenter”.

Allt tyder på att diplomaterna har blivit utsatta för någon form av ljudvågsattacker.

Attackerna verkar oftast ha skett om nätterna.

De drabbade har berättat att de har vaknat i sina sängar av höga signaler – eller ett skrällande, gnisslande ljud, som från en gräshoppa.

När de har klivit upp ur sängen har ljudet upphört - bara för att komma tillbaka när de har gått och lagt sig igen.

Mysterium som förbryllar

Såväl CIA och FBI som kanadensiska polisen och läkare från Universitetet i Miami har rest till Kuba för att undersöka diplomaternas hem och arbetsplatser och även vissa hotell – utan att hitta någonting som kan ge svar på vad de drabbats av.

Allt är ett mysterium som fortsätter att förbrylla.

Först misstänktes Kuba ligga bakom attackerna, men när det uppdagades att även Kanada, som länge haft en god relation med Kuba, var drabbat , har misstankar riktats mot någon fraktion inom Kubas säkerhetstjänst – eller en tredje part, i första hand Ryssland.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kuba

Havanna

USA

Ryssland