Veteransenatorn stoppar Trumps vårdförslag – igen

Topprepublikanen John McCain tänker rösta nej till partiets senaste förslag att riva upp Barack Obamas sjukvårdsreform.

Veteranens nej innebär troligtvis spiken i kistan för förslaget – och ett hårt slag mot partikamraterna och president Donald Trump.

– Jag tror att vi kan göra bättre ifrån oss genom att samarbeta, republikaner och demokrater, säger senatorn.

John Mccain.
John Mccain.

John McCain sänkte även det senaste försöket att göra om sjukförsäkringssystemet, när han i juli röstade nej till att upphäva och ersätta den så kallade Obamacare.

Republikanerna har en majoritet i senaten med 52 platser mot 48 för Demokraterna. Det krävs en majoritet för att få igenom förslaget, som benämns Graham-Cassidy efter de senatorer som drivit på arbetet med motionen.

Sedan tidigare har republikanerna Rand Paul och Susan Collins meddelat att de antagligen inte kommer att stödja förslaget. Tillsammans med John McCains nej-röst innebär det att Republikanerna inte kan få igenom reformen.

I ett uttalande säger den 81-årige Arizonasenatorn att han är kritisk till hur förslaget kommit till, utan debatter och ordentlig utskottsbehandling.

”Jag tror att vi kan göra bättre ifrån oss genom att samarbeta, republikaner och demokrater, och att vi ännu inte riktigt har försökt”, säger han.

”Inget jag njuter av”

McCain förklarar att han omöjligen kan ställa sig bakom förslaget utan att veta hur det kommer att påverka försäkringspremier eller hur många som kommer att omfattas av försäkringarna.

”Utan fullständiga uträkningar från kongressens budgetkontor, vilket inte blir klart förrän i slutet av månaden, kommer vi inte ha några klara svar på de frågorna”, säger han.

John McCains nej innebär också en röst i strid med gode vännen, förslagets arkitekt, Lindsey Graham.

”Att meddela mitt motstånd är inget jag njuter av. Långt ifrån. Jag är nära vän med förslagets författare och jag högaktar dem. De agerar i enlighet med sina värderingar och sin känsla för vad som är bäst för landet”, säger han och avslutar:

”Det gör även jag.”

Trump kritisk

Redan innan John McCains besked på fredagen twittrade Donald Trump sur kritik mot de republikaner som motsätter sig sjukförsäkringsförslaget.

”Rand Paul, eller vem som nu röstar emot sjukvårdsförslaget, kommer för alltid vara känd som ’republikanen som räddade Obamacare’”, skriver presidenten.

Lindsey Graham har ett mjukare tonläge.

”Min vänskap med John McCain bygger inte på hur han röstar, utan på respekt för hur han lever sitt liv och den person han är”, skriver han på Twitter.

Röstningen väntas genomföras innan månadens slut.

Rand Paul, or whoever votes against Hcare Bill, will forever (future political campaigns) be known as "the Republican who saved ObamaCare."
Publisert:

LÄS VIDARE