Uppgifter: USA kan slå till mot Nordkorea – vid nytt test

USA är redo att slå till mot Nordkorea – om landet genomför ett nytt kärnvapentest. Det uppger flera anonyma tjänstemän för NBC News.

De senaste rapporterna gör gällande att ett test kan ske redan i helgen.

– Nordkorea är ett problem, problemet kommer att hanteras, säger Donald Trump vid en presskonferens där landet kom på tal.

Kinas utrikesminister varnar för att en militär konflikt med Nordkorea kan bryta ut när som helst.

Medan amerikanska krigsfartyg placerar sig utanför den nordkoreanska halvön varnar Nordkorea för att minsta tecken på anfall kan leda till att de tar till kärnvapen.

Tongångarna mellan USA och Nordkorea trissas nu upp ytterligare. På torsdagen sa den amerikanske presidenten Donald Trump att Nordkorea är ett problem som ”kommer att hanteras”.

Nu uppger flera anonyma tjänstemän för NBC News att USA är redo att agera – om Nordkorea visar sig vara på väg mot ett nytt kärnvapentest.

Satellitbilder uppges visa aktivitet

Och nordkoreanska tecken kan göra gällande att ett test är på väg. Det ansedda amerikanska institutet 38 North uppgav så sent som i onsdags att de granskat satellitbilder och kommit fram till att aktivitet pågår vid Nordkoreas kärnvapenanläggningar.

Landet kommer i helgen fira att det är 105 år sedan dess ”evige ledare”, Kim Il-Sung, föddes. Dagen kallas ”Solens dag”. Vid 100-årsjubileet för fem år sedan firade de genom att avfyra en långdistansrobot (som dock gick sönder när den nådde atmosfären).

Landet förvarnade 200 utländska journalister att något ”stort och viktigt” skulle hända i samband med firandet. Det visade sig vara ledaren Kim Jong-Un som skulle inviga en ny gata i huvudstaden Pyongyang.

Ett fartyg nära anläggningen

Två amerikanska krigsfartyg som ligger utanför halvön har kapacitet att avfyra Tomahawk-missiler. Det enda fartyget ligger knappt 50 mil från den nordkoreanska testanläggningen.

USA har också stationerat bombflyg i Guam och hangarfartyget USS Carl Vinson är på väg.

Donald Trump skriver på Twitter att han har förtroende för att Kina, som är det enda land som står bakom Nordkorea, kommer att hantera landet på rätt sätt. Men om de inte gör det så kan USA ta över, poängterar den amerikanske presidenten.

Trump har tidigare poängterat att han kommer att stoppa Nordkorea om de försöker utveckla en kärnvapenspets som hotar USA.

Pentagon kommenterar inte uppgifterna, rapporterar Reuters.

– Befälhavare överväger alltid alla alternativ för att försvara mot eventualiteter, säger talespersonen Dana White i ett uttalande.

Nordkorea: Hot om kärnvapenkrig

På fredagsmorgonen sa Nordkoreas vice utrikesminister att Trump skapar problem med sina aggressiva tweets.

Förflyttningarna är ett allvarligt hot för ”freden, säkerheten och riskerar att driva situationen till randen av ett kärnvapenkrig”, låter Nordkorea meddela.

Det är dock ännu oklart om landet har något färdigutvecklat kärnvapen. Och de tros inte heller ha färdigställt en fungerande långdistansrobot som skulle kunna hota USA.

Sydkorea säger samtidigt att de förväntar sig att USA underrättar dem inför ett eventuellt anfall. NBC:s källor uppger också att USA kommer att invänta ett godkännande söderifrån.

Kinas utrikesminister Wang Yi sa på en presskonferens på fredagen att en militär konflikt om Nordkorea kan bryta ut "i vilken stund som helst".

– Om ett krig bryter ut så blir resultatet en situation där alla är förlorare och där det inte finns några vinnare, säger Yi enligt AFP.

Publisert:

LÄS VIDARE