Ny studie visar: Löpare lever längre

Foto: TT
Ny forskning visar på nyttan med löpning.
NYHETER

Ett par år extra i livet? Få tackar nej till det – och nu visar det sig att en populär träningsform kan vara nyckeln till ett längre liv, skriver AOL.

Många pratar om att de ”ska börja springa”, men det kan vara svårt att motivera sig att börja träna. Men nu kommer nya motiverande ord till den som varit sugen på att damma av joggingskorna.

En ny studie från Iowa visar nämligen att löpare lever längre. Forskningen kommer att publiceras i Progress of Cardiovascular Disease. Och den visar minst sagt på positiva saker för den som gärna tillbringar ledig tid i elljusspåret.

Fyra timmar räcker

Forskarna har tagit hänsyn till faktorer som livsstil, vikt och kön. Och resultatet ska vara tydligt. Löpare lever i snitt tre år längre än de som inte springer. Det krävs inte heller några jätteinsatser i joggingspåret. Enligt studien räcker det med fyra timmars löpning i veckan för att göra skillnad.

Forskningen säger även att det kan gå att påverka sin livslängd även om du börjar löpa sent i livet. Så de som gör sig besväret att ge sig ut på löptur kan minst sagt skatta sig lyckliga.

ARTIKELN HANDLAR OM

Träning