Efter fotbollsfesten – skräpkaos och kissiga fasader

avAdam Westin

1 av 4

I går fick Zlatans Manchester United lyfta Europa League-bucklan i Stockholm.

Brittiska och nederländska fotbollsfans samlades – och lämnade två Stockholmsgator i ett skräpigt och urindoftande kaos.

– Vi fick spola fasaderna, säger Ola Eriksson, presstalesperson på Stockholms stads trafikkontor.

I går avgjordes finalen i Europa League inför uppemot 50 000 åskådare på Friends Arena.

Matchen inleddes med en tyst minut för offren i måndagens terrorattack i Manchester, där ett av finallagen är hemmahörande. Manchester United slog Ajax med 2–0 och en skadad Zlatan Ibrahimovic fick lyfta bucklan på nationalarenan.

Men alla tycker inte att arrangemanget innebär odelad glädje.

En upprörd granne har skickat in bilder till Aftonbladet över skräpkaoset på Fleminggatan, där Ajax-supportrar festade i det gassiga Stockholm innan de lättade mot Friends Arena. De brittiska supportrarna laddade upp på Rörstrandsgatan.

”Kissade ogenerat på fasaderna”

Krönikören Erika Hallhagen frågar sig i SvD hur samhället kan ha överseende med fyllan och stöket som arrangemanget innebär, där män ”kissade helt ogenerat på husfasaderna och trappuppgångarna.”

Sportreportern Isabel Boltenstern röt ifrån på Twitter mot berusade män som försökte kyssa henne medan hon utförde sitt jobb utanför Friends Arena.

När det gäller nedskräpningen hade Stockholms stad räknat med att det skulle bli rejält skräpigt på stan.

– Det har funnits med i beräkningarna. Städningarna började vid åtta-tiden och var färdig vid ett på natten, så det gick ganska snabbt, säger Ola Eriksson, presstalesperson på trafikkontoret i Stockholms stad.

– Gator har spolats och även fasader, eftersom vuxna människor inte alltid beter sig på det sättet som man önskar när de har fått alkohol i kroppen.

Stockholms stads skräp-plan

Syftet med att samla supportrarna på så kallade ”fan meeting points” är att det blir lättare att hålla ordning – men också att det är lättare att samla skräpet på en och samma yta.

– Det är lättare att städa på en begränsad yta, och platserna är valda utifrån att det är ganska enkelt att städa där. Vi vet ju tyvärr att människor skräpar ner och det är såklart olyckligt, men det kommer fortsätta hända, säger Ola Eriksson på Stockholms stad.

ARTIKELN HANDLAR OM