Två attacker i Irans huvudstad – 12 döda

NYHETER

Irans huvudstad Teheran drabbades av två attacker på onsdagsmorgonen.

Flera personer ska ha skjutit och tagit gisslan inne i parlamentet – och en självmordsbombare slog till mot Ayatollah Khomeini-mausoleet.

Minst 12 personer har dödats och 39 skadats i attackerna – som IS nu säger sig ligga bakom.

1 av 7 | Foto: HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN

De två till synes koordinerade attackerna skedde på onsdagsmorgonen.

I parlamentet ska 12 personer ha dödats och åtta skadats när fyra män sköt med automatvapen inne i byggnaden. Minst en av de döda var en säkerhetsvakt, uppger statliga nyhetsmedier. Enligt CNN hade gärningsmännen gömt vapnen under sina kläder.

– Jag var inne i parlamentet när skjutningen ägde rum. Alla var chockade och rädda. Jag såg två män som sköt slumpmässigt, säger en journalist, som vill vara anonym, till Reuters.

Enligt vissa uppgifter ska fyra personer ha tagits som gisslan. Krypskyttar syntes på taken kring parlamentet, skriver Press TV.

Vid lunchtid meddelade dock myndigheterna att dramat var över. Samtliga fyra gärningsmän ska ha skjutits ihjäl.

IS har tagit på sig attacken

Enligt Fars ska ”flera” personer dessutom ha skadats vid Ayatollah Khomeinis gravplats, i vad som ser ur ut att vara en parallell attack. Statliga nyhetsmedier uppger att fyra personer, inklusive en självmordsbombare, låg bakom attacken. En av angriparna är kvinna.

Det är oklart hur många som skadats.

Terrorsekten IS tog vid lunchtid på sig attentaten, rapporterar Reuters. Gruppen lade i mars ut en video på nätet där man på persiska uppmanar Irans sunnismuslimer att resa sig mot den shiamuslimska regimen. Terrorattacker är mycket ovanliga i Iran och det har inte skett några större incidenter på flera år.

Saudiarabien ska destabilisera

Iran har nyligen hållit parlamentsval. Samtidigt har konflikten med Saudiarabien och andra sunnimuslimska regeringar spätts på den senaste tiden, inte minst efter att USA:s president Donald Trump riktade hård kritik mot Iran under sitt tal i Saudiarabien.

Det finns också uppgifter om att Saudiarabien nyligen beslutat sig för att öka insatserna för att destabilisera Iran, bland annat genom att stödja milisgrupper vid den pakistanska gränsen mot Iran.

Iran är allierad med diktatorn Bashar al-Assad i kriget i Syrien.

Texten uppdateras.

Foto: Ebrahim Noroozi/AP
Arkivbild. Missiler visas upp framför Ayatollah Khomeini-mausoleet
ARTIKELN HANDLAR OM