Hittade skräphög i skogen – dumpade hos dumparen

1 av 3
NYHETER

Jonas Rambrink i Villanäs, Umeå, hittade mängder med skräp i skogen. Efter en närmare titt hittade han både namn och adress på dumparen och åkte dit för att lämna tillbaka skräpet.

Jonas Rambrink i Villanäs, Umeå, har hittat sopor i deras område i över tre månaders tid. Trots att området är klassat som naturreservat fortsätter soporna bara att öka, skriver SVT Västerbotten .

– Jag har hittat allt möjligt, tvättmaskin, hushållsavfall, soffa, soffbord, garderob, pantburkar och sprayburkar. Det är rent utsagt för jävligt, när det här klassas som ett naturreservat, det har blivit någon slags skrothög, berättar han för Aftonbladet.

Jonas och hans sambo har bot i Villanäs i tre års tid men när han pratat med grannar har de berättat att det här inte är första gången som folk slänger sina sopor i deras område och Jonas tror att det handlar om att människor är lata.

– Tror det har att göra med ren lathet. På vägen hit kör man förbi Umeås största sopcentral. Istället kör man in en liten bit i skogen och dumpar där, jag förstår inte varför.

Åkte tillbaka med soporna

Jonas har fått nog av nedskräpningen. Vid ett tillfälle när han var ute och gick i skogen hittade han sex soppåsar och en kartong med skräp. Efter att ha rotat runt lite hittade han både namn och adress på dumparen.

– Jag lastade med allt skit och dumpade det utanför trappuppgången, sedan satte jag upp en lapp på porten.

”Eftersom jag och mina grannar fick njuta av din skit, som du slängt i vårt område, som dessutom är ett naturreservat, så får nu dina grannar njuta av din skit också...”, skrev han på lappen.

Till folk som slänger sina sopor i naturen säger Jonas:

– Gör om och gör rätt, man måste värna om naturen. Jag önskar att folk var mer miljövänliga, miljöfrågan är ganska stor. Det är så lite som krävs för att det ska bli bra.

”Kan få fängelse”

Enligt Sabine Olsson, miljöinspektör på miljö- och hälsoskyddsnämnden får kommunen in rapporter om nedskräpning några gånger i veckan. För SVT Västerbotten berättar hon att den rättsliga frågan för den som skräpar ner ligger på polis och åklagares bord.

– Om man döms för nedskräpning kan man få böter eller fängelse i högst ett år.

Men hur straffet påverkas av att området är ett naturreservat vågar hon inte svara på, skriver SVT.

– Naturreservat är ofta fina områden och skräp är inte snyggt någonstans. Dels är det en skaderisk för djur men sen är det en miljörisk om det är farliga ämnen som kan läcka ut och förorena vatten och mark, säger Sabine Olsson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Umeå