Ebba, 11, dog i terrorattacken – nu sörjs hon av skolan

Ebba Åkerlund, 11, var på väg hem från sin skola Campus Manilla när hon blev ett av dödsoffren i terrordådet i Stockholm.

Nu berättar rektorn Maija Möller Grimakova om sorgen efter sin elev.

– Elever kramas och ger kärlek. Det gör mig berörd. Vi är i det här tillsammans, säger hon till Eskilstuna-Kuriren.

Ebba Åkerlund, 11, dog i fredagens terrordåd i Stockholm.
Ebba Åkerlund, 11, dog i fredagens terrordåd i Stockholm.

När skoldagen var slut i fredags tog Ebba Åkerlund och några skolkamrater bussen från Djurgården in mot stan. Vid T-centralen gick Ebba av för att möta sin mamma medan kamraterna åkte vidare med bussen. Strax före klockan 15 blev hon ett av dödsoffren i terrorattacken på Drottninggatan.

”Av hela vårt hjärta tackar vi svenska folket för all den värme och kärlek ni givit oss i en tid av förtvivlan och smärta”, skrev hennes föräldrar i en hälsning som de godkänt att Aftonbladet publicerar.

Nu berättar Ebbas rektor Maija Möller Grimakova om sorgen på skolan Campus Manilla.

– Ebbas plötsliga död har skakat oss alla på skolan på djupet och våra tankar och kärlek går till Ebbas familj. Vi saknar och sörjer vår Ebba, säger hon i en kommentar till norska VG.

”Det kan inte vara sant”

Till Eskilstuna-Kuriren säger Maija Möller Grimakova att hon var på utbildningsresa i Singapore med skolans mattelärare i fredags. När hon fick höra att hennes av hennes elever drabbats i lastbilsattacken satte hon sig på första planet hem.

– Jag tänkte: Det kan inte vara sant, det är overkligt. Så många känslor for igenom huvudet. Jag kände ju flickan. Men man får försöka samla ihop alla tankar och känslor för nu har vi en krissituation att hantera.

”Sjuka människor sprider bilder”

Hon säger att psykologer och präster har ringts in för att ge stöd till dem som behöver och att skolans personal har diskuterat hur de ska prata om terrordådet med sina elever. Många av barnen har sett bilder i sociala medier på personer som skadades i dådet.

– Sjuka människor sprider sådana bilder. Det är obegripligt. Och det kan vara svårt att veta vad man får och kan säga men det gäller att inte föra över sin egen oro på barnen och försöka hålla det sakligt och konkret, säger Maija Möller Grimakova till Eskilstuna-Kuriren.

Publisert:

LÄS VIDARE