Brödernas erkännande om Kevin: ett ”njaa”

Allt fler detaljer framkommer som pekar på stora frågetecken i den uppmärksammade Kevin-utredningen.

Nu avslöjas att ett 10-årigt nyckelvittne gav de två bröderna Robin och Christian alibi.

Dessutom var deras påstådda erkännande bara ett "njaa".

Allt grövre brister uppmärksammas i den snart 20 år gamla polisutredningen kring 4-årige Kevins död i Arvika.

På måndagen presenterade både Dagens Nyheter och SVT:s ”Dokument inifrån” uppgifter från förundersökningen som visar att de utpekade bröderna Robin och Christian, som då var fem respektive sju år gamla, inte ska ha befunnit sig på platsen för mordet. Uppgifterna kommer från ett 10-årigt nyckelvittne som tillsammans med sin familj besökte brödernas familj under morddagen för att åka ut och fiska.

Gav bröderna alibi

Först åt de två familjerna middag tillsammans men före fiskafänget gick barnen ut och lekte på gården tillsammans – och det är då Värmlandspolisen hävdat att de två bröderna skulle ha mördat Kevin.

I förhör berättar 10-åringen hur han och de två utpekade bröderna cyklade runt, men att man över huvud taget inte var i närheten av sjön där Kevin senare hittades död.

DN, som tagit del av förhören, uppger att polisen upprepade gånger frågade 10-åringen om han någon gång skiljts från bröderna under perioden mellan familjemiddagen och fiskefärden.

– Nej, svarar pojken i förhör.

Polisen: Kan ingen av er ha gjort någon liten extra tripp?

10-åringen: Inte vad jag kommer ihåg. Vi cyklade bara till gungparken som längst.

Han berättar vidare i förhöret att han hade fått i uppdrag av sin mamma att se efter de yngre pojkarna och att de hela tiden lekte tillsammans och att bröderna "är alldeles för små” för att gå ner till sjön.

Pressades i förhör

När polisen frågar om alla gick in i lägenheten tillsammans efter leken svarar 10-åringen:

– Ja, alla var med.

Samtidigt framkommer nu nya detaljer kring det förhör som hölls där Robin och Christian påstås ha erkänt mordet på Kevin.

Enligt DN skiljer sig det avgörande förhöret från de föregående 30 barnförhören. Tidigare har man pratat med pojkarna under avslappnade former, men nu var förhörsledaren Rolf Sandberg, som efter utredningen befordrades till polischef i Värmland, iklädd uniform och förhöret hölls på hans kontor.

Till skillnad från de föregående förhören är det här förhöret inte inspelat eller filmat. I stället har Rolf Sandberg bara sammanfattat förhöret i ett referat som rymdes på en A4.

Enligt polisens minnesanteckningar ska 5-årige Robin ha berättat hur Kevin hamnat på rygg och att bröderna tryckt en pinne mot pojkens hals och "nupit honom i halsen" och sedan släpat honom till vattenbrynet.

Vagt ”erkännande”

Uppgifterna har inget stöd i teknisk bevisning och något test av om bröderna hade orkat släpa Kevin som vägde 18 kilo utan några spår på kroppen gjordes aldrig.

Dagen efter förhöret med Rolf Sandberg skulle en poliskollega hålla ett videoförhör med bröderna där "erkännandet" upprepas.

Men ingen av bröderna förmådde upprepa vad de påstås ha sagt dagen innan, enligt DN.

Gång på gång under det en timme och 45 minuter långa förhöret säger 7-årige Christian att han inte orkar och att han inte minns.

Polisen: Men ni gjorde det tillsammans?

– Njaa, säger Christian.

Fallet öppnas igen

Under måndagen beslutade Åklagarkammaren i Karlstad att återuppta förundersökningen om mordet på Kevin, 4.


Publisert:

LÄS VIDARE