Helens hund Dodge förgiftades på promenaden

Foto: Privat
En kär familjevän har lämnat Helene Holmström.

avDennis Jörnmark Callstam

NYHETER

Mindre än ett dygn efter en olycksalig skogspromenad var hennes fyrfota vän borta. Nu vill Helene varna andra hundägare.

– Det är ett helt sjukt beteende. Jag förstår inte vad man får ut av att göra så, säger hon.

På torsdagskvällen var Helene Holmström ute och gick med sin två år gamla hund Dodge, i skogen bakom Brisak på Värmdö i Stockholm. En populär plats bland hundägare. Helene och hennes fyrfota kompanjon, som var kopplad i ett långt koppel, lekte med en pinne som hon kastade iväg.

Efter en stund lade sig Dodge ner, och började tugga. Helene trodde att det var på pinnen hon kastat.

– Men sen går jag fram och ser att det ser ut som ett rådjursben. Jag tog bort det och tittade. Det var ihåligt och något svart droppade ur det, säger hon.

Foto: Privat

Gick oerhört fort

Hon kastade bort benet och fortsatte promenaden. Men på natten efteråt väcktes hon av Dodge – något som inte hör till vanligheterna.

– Han ville ut och kissa, det har han aldrig gjort förut. Sedan gick allting jättefort.

Dodge började kräkas och bli vinglig om höfterna. Han tappade balansen. Helene tog direkt in honom till ett djursjukhus i Bagarmossen. Där försämrades tillståndet ytterligare. Efter en stund på intensivvårdsavdelningen fick Helene höra det ingen hundägare någonsin vill få höra.

Hunden hade blivit förgiftad – sannolikt av det den ätit i skogen, enligt personalen på djursjukhuset.

– Efter en halvtimme på IVA berättade de att han inte skulle gå att rädda. Allting hade slagits ut helt och hållet.

1 av 2 | Foto: Privat

”Bröt ihop helt”

Mindre än ett dygn hade gått sedan Dodge tuggat på det där benet i skogen. Helene har mått oerhört dåligt under helgen som gått. Det som hänt har satt sina spår.

– När jag fick höra att han inte skulle klara det bröt jag ihop helt och hållet. Jag blev helt förstörd. Han var bara en valp fortfarande, säger hon.

Helene valde att skriva en status på Facebook där hon berättade vad som hänt, för att varna andra hundägare för att det kan finnas förgiftade ben i skogen, där hon säger att många promenerar med sina djur. Hon påpekar att det lika gärna kunde varit ett barn som fått för sig att ta på benet och sedan tugga på fingrarna efteråt.

Därför vill hon att hennes berättelse ska spridas – för att ingen ska behöva vara med om samma sak. Hon har på uppmaning från djursjukhuset tagit en promenad för att samla in de ben som låg i skogen, och alla Dodge gamla pinnar är slängda.

Helene är övertygad om att det är någon som placerat ut giftet med avsikt.

– Jag är säker på att det är någon som gjort det avsiktligt. Och jag tycker det är ett helt sjukt beteende, jag kan inte förstå varför man gör det, vad man får ut av det. Det är absurt att ens komma på idén, säger Helene.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hundar

Värmdö