Tysk rockfestival evakuerad: ”Konkret terrorhot”

avAlexandra Carlsson Tenitskaja, Emma Lindström, Niklas Eriksson

NYHETER

Tyska rockfestivalen Rock am Ring evakuerar hela området – efter terrorhot.

”Vi har agerat direkt på konkreta uppgifter” skriver polisen i ett pressmeddelande.

Två personer som arbetat med festivalen förhörs av polisen. På lördagsförmiddagen kunde festivalen öppna igen.

1 av 5 | Foto: Thomas Frey / DPA

Festivalen Rock am Ring hålls i Nürburgring. Arrangören meddelade vid klockan 21 på Twitter att polisen bett dem evakuera området.

Tysk polis uppger att de agerat omedelbart på uppgifter om ett konkret hot.

”Bakgrunden är ett konkreta indikationer och det är inte möjligt att utesluta ett potentiellt terrorhot”, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Enligt tyska Focus meddelades besökarna i området högtalarsystem om utrymning på grund av ”terroristhot.

”Lämna området lugnt och sansat”

På sin hemsida skriver arrangören att det beror på ett terrorhot.

”Vi ber alla festivalbesökare att lämna området på ett lugnt och kontrollerat vis och röra sig mot utgångar samt campingområdet” skriver arrangören i ett pressmeddelande.

Festivalen inleddes under fredagen och ska enligt plan pågå fram till söndag. Svenska In Flames har under dagen spelat på musikfesten som hölls första gången 1985 och i helgen beräknades 90 000 besökare ta sig till Nürburgring.

I ett pressmeddelande skriver arrangörerna att med tanke på terrordådet i Manchester hade säkerheten skärpts inför festivalen med ytterligare 1 200 poliser och säkerhetsvakter.

Polisen kom upp på scen och avbröt spelning

Svenska Felicia är på plats i Nürburgring. Hon säger att det just nu är stort polispådrag på festivalområdet.

– Vi var och kollade på ett band vid sex eller sju-tiden någonting. Och då kom polisen upp på scenen och sa på tyska att spelningen skulle avbrytas för att de har fått ett hot, säger Felicia.

Hon säger också att alla i publiken fick ta sig tillbaka till campingen och avvakta vidare information. Vissa vägar till och från festivalen spärrades av för att ge plats för blåljusfordon.

– Det är väldigt mycket räddningspersonal överallt just nu. Både poliser och ambulanser. De sa att det skulle komma vakter till campingen senare och ge vidare information om vad som gäller, säger Felicia.

”Inte så bra säkerhetskontroll”

Hon beskriver stämningen på campingen som lugn om än lite tryckt.

– Det är liksom inte kaos här men en liten oro, eftersom att man inte vet vad som har hänt. Det lät som att det var rätt stort när de sa det. Så man undrar ju vad som har hänt.

Dock tycker Felicia att det känns tryggt att polisen fick bort alla från festivalområdet så pass snabbt.

– Däremot tyckte jag inte att det var så bra säkerhetskontroll när man skulle in på festivalen. De visiterade oss inte och de kollade bara igenom väskorna lite snabbt.

Två personer utreds

Enligt uppgifter till tidningen Bild förhör polisen två personer som har arbetat med festivalen. Det finns misstankar om att personerna lämnat något föremål på platsen. 

På lördagsförmiddagen kommer det hållas en presskonferens om det inträffade meddelar arrangören på sin Facebook-sida. Där skriver de också att polisen kommer att arbeta på plats under natten tillsammans med arrangören för att kunna ”garantera en säker festival”.

Öppnar igen

Under lördagsförmiddagen gav tyska polisen klartecken till festivalen att den fick öppna igen, rapporterar NRK.

”Vi är lika glada som ni är. Vi fortsätter”, skriver polisen på Twitter.

Vid 11-tiden höll tyska polisen presskonferens och meddelade att tre personer suttit gripna som misstänka i fallet, men samtliga har nu släppts, skriver TT.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tyskland