Tre föll från trevåningshus – förda till sjukhus

avMartin Mederyd Hårdh, Victor Stenquist, Isabella Westerberg

NYHETER

Tre personer har förts till sjukhus – två med allvarliga skador – efter att ha fallit från ett tak vid en stor kvartersfest för studenter i Umeå.

De ska ha ramlat ner från trevåningshus – fall på upp emot tio meter.

– Jag såg en svart prick falla från hustaket, säger ett vittne till SVT Nyheter.

1 av 4

Polisen fick flera larm från Umeåstadsdelen Ålidhöjd efter midnatt. Vid en stor kvartersfest för studenter hade tre personer fallit ned från ett bostadshus.

– Man väntade ju på att något skulle hända, det var ju folk är uppe hela kvällen. Jag antar att de inte var supernyktra. Det var inte förvånande när jag läste det. Det var folk där hela kvällen och de var väl fulla. Då är det lätt att det händer olycka, säger ett vittne till Aftonbladet.

Byggnaden ska ha tre våningar och personerna föll upp emot tio meter.

– Det var en spontanfest som jag antar att man bjudit in till via sociala medier. Ett helt kvarter med fyra-fem hus som är tre våningar höga, säger polisens vakthavande befäl Janne Bellander.

– Där har man den här festen, med dj och allting som har spelat, när folk har klättrat upp på taket och halkat ner.

Oklart skadeläge

Polisen fick först ett larm om att en person skulle ha ramlat ner. Kort därpå larmades de om ytterligare två fall.

– Det var bra stämning, det var ju poliser där ganska tidigt känns det som. Stämningen var bra men det var ju mest att det var folk på taket.
De satt mest där och dinglade med benen. Det var inte så att de stod och dansade. Det var ju sol där upp på kvällen. Det var mest att de satt där och hängde, säger ett vittne till Aftonbladet.

Ett vittne uppger för SVT Nyheter att hen stod och rökte när någon plötsligt föll.

– Jag stod bakom ett hus och såg bara en svart prick falla från hustaket. Jag vet inte var han föll ifrån, men minst tre våningar i alla fall. Jag skrek till mina kompisar att ”han föll ju” så sprang vi dit, säger vittnet till SVT.

Mannen som föll ska ha haft ont i ryggen.

– Jag tog hans hand och försökte prata med honom. Han kunde prata med mig, men hade väldigt ont i ryggen och benen. Då kom en annan person fram och då sa vi att vi skulle ringa ambulansen. Sedan låg vi bara och höll i killen och pratade med honom, säger vittnet som upprepar att han upplevde fallhöjden som väldigt hög.

Samtliga tre personer har förts till sjukhus med ambulans. Vid klockan 02 hade akuten förberett för intensivvård av minst en person, enligt polisen.

Två allvarligt skadade

Två av de som fallit är enligt Norrlands universitetssjukhus allvarligt skadade. De är båda 22-åriga män. Den tredje skadade, en 24-årig man, har klarat sig med lindriga skador, enligt sjukhusets akutavdelning.

Polisen ska ha varit på plats tidigare under kvällen och avvisat minderåriga från festen.

Enligt polisens uppgifter ska runt tusen studenter ha samlats för festen.

Vittnen berättar för Aftonbladet att arrangörerna flera gånger stängde av musiken och bad folk gå ner från byggnadernas tak. Efter olyckorna avvecklades festen.

– Ansvarig för musiken har stängt ner och folk har börjat lämna, säger Janne Bellander, vid klockan 02.

ARTIKELN HANDLAR OM

Umeå