Shopping till tusen - eller hundra tusen

Lyxig dröm. Dagen före sitt bröllop bar Victoria en fantastisk kreation från Elie Saab, en favoritdesigner som haft återkommande klänningsuppdrag för kronprinsessan.
Lyxig dröm. Dagen före sitt bröllop bar Victoria en fantastisk kreation från Elie Saab, en favoritdesigner som haft återkommande klänningsuppdrag för kronprinsessan.

I de kungliga garderoberna hänger Gucci, Dior och Valentino.

Prinsessornas kläder och accessoarer är värda miljoner.

Men bland dyrgriparna finns även plagg från de svenska budgetkedjorna.

Välkommen in i den kungliga klädkammaren!

Spetstyget frasade runt vristerna när prinsessan Madeleine gjorde entré i Blå Hallen vid Nobel. Hennes klänning var översållad av 14 000 små blommor och många modetyckare drog efter andan när hon skred nerför stentrappan. Klänningen sades ha en prislapp på 48 000 kronor och mannen bakom skapelsen är Fadi el Khoury, en svensk designer som även gjort galaklänningar till kronprinsessan. När Madeleine bar den rosa drömmen på den tv-sända Nobelbanketten blev hon automatiskt Khourys bästa skyltfönster ut mot potentiella kunder över hela världen.

En couture-klänning kan kosta från 30 000 kronor och upp mot ett par hundra tusen kronor. Men som prinsessa får man oftast kraftiga rabatter just för att marknadsföringen är värd så mycket.

Alla tre prinsessorna är måna om att bära svensk design, speciellt vid utlandsresor eftersom de gärna vill representera svenska designers och företagare. Men de kungliga garderoberna är även fulla av de stora internationella modehusens kläder och accessoarer. Och de är inte billiga.

Vid firandet av kungens 70-årsdag bar prinsessan Madeleine en klänning från modeskaparen Elie Saab som kostade 64 000 kr. Och kronprinsessan Victoria har en exklusiv handväska från Hermés i modellen Birkin som har en prislapp på cirka 100 000 kronor. Väskan väckte kraftiga reaktioner och ledde till och med till en debatt i tv.

Många kläder köper prinsessorna privat för egna pengar, andra bekostas av apanaget för att de används vid representation. En del plagg, smycken och väskor är gåvor från designers och modeföretag.

Det finns två saker som drottning Silvia och prinsessorna är bra på – de återanvänder ofta sina plagg, något som många andra kungligheter drar sig för att göra.

Lånar ut plagg till varandra

– De svenska prinsessorna är bland de bästa i Europa på att återanvända. De lånar även ut plagg till varandra, säger Liv Sander, hovreporter på Svensk Damtidning.

Drottningen har ett digitalt katalogsystem där det noga antecknas vilka plagg som använts vid vilka tillfällen, men hon är inte rädd för att plocka fram gamla favoriter igen. En coutureklänning som hon burit vid ett statsbesök kan absolut dyka upp vid en nobelmiddag och vice versa. 

Den som bär mest ”vanliga” plagg är Victoria, hennes favorit är H&M.

– Jag gissar att hon vill visa att hon står med fötterna på jorden och är som folk är mest. Men det är ingen slump att hon väljer att klä sig i H&M. Karl-Johan Persson som är vd och hans fru Leonie är två av hennes bästa vänner, säger Liv Sander.

Victoria har faktiskt burit ett par galaklänningar från det svenska företaget, men då i specialversioner måttanpassade för henne. De här klänningarna är inte bara vackra tittkarameller, de för även ut Victorias viktiga budskap om att ta hand om miljön. Miljöfrågor och klimatet är hennes hjärtefrågor och i stort sett allt hon gör genomsyras av budskapet – även mode och kläder.

När Victoria invigde en modeutställning på Millesgården på Lidingö tidigare i våras gjorde hon en stark koppling mellan kläder och miljö.

Ratar eleganta kläder

– De här modeskaparna gjorde hållbart mode långt innan hållbarhet ens var mode, sa hon i sitt invigningstal.

Det var Marianne Bernadotte som är änka efter Sigvard Bernadotte som ställde ut flera av sina haute couture-kläningar från de stora modehusen under temat ”Chanel, Balmain, Dior. Marianne Bernadotte – en stilikon”.

Men hemma ser det annorlunda ut, då ratar Victoria oftast de eleganta klänningarna och byxdressarna. Hon har själv berättat att hon gärna drar på sig ett par slitna jeans och har ett par träskor stående vid ytterdörren.

Sofia har också blivit bra på att blanda dyrt med billigt. Hon fick mycket kritik för den blå Oscar de la Renta-klänningen som hon bar vid Nobelfestligheterna 2015. Prislappen låg på 76 000 kronor och många ansåg att det var världsfrånvänt av henne att bära så dyra plagg. Många av hennes kritiker ansåg att om man jobbar för utsatta barn och välgörenhet så bör man tänka på vilka signaler som man sänder ut via kläderna.

Men enligt uppgift till Söndag hade Sofia inte betalat fullpris för klänningen och när de första officiella bilderna på prins Alexander publicerades så bar Sofia en vit klänning från Lindex. En klänning som snabbt sålde slut i butikerna.

Victoria shoppar sällan

På det viset är prinsessorna modeförebilder för många kvinnor som gärna klär sig som prinsessorna, men som inte har råd att köpa designkläder.

Det är inte så ofta som Victoria själv springer runt i butiker. Hon har varken intresset eller tiden. I stället är det hennes kammarjungfru Tina Törnqvist som går igenom butiker och showroom regelbundet för att plocka ut guldkornen. Tina lånar plagg som hon tar med hem till Victoria på Haga slott så att hon kan prova i lugn och ro. Det som inte passar lämnas tillbaka till butikerna.

– Det finns en Victoria innan och efter Tina Törnqvist. Hon har gett Victoria ett självförtroende att bära starka färger och högre klackar och har skapat en modern stil som man ser att Victoria trivs i, säger Liv Sander.

Tina och Victoria reser ibland utomlands tillsammans för att besöka modehus och se visningar. Framför allt inhandlas representationsplagg till Victoria. Det händer även att Tina reser ensam för att shoppa, hon vet numera exakt vad Victoria gillar när det kommer till färger och stil.

Även Madeleine använder sig då och då av en kammarjungfru när hon shoppar. Inför prins Oscars dop sågs Madeleine flanera i tjusiga shoppingområdet Knightsbridge i London. Då sällskapade hon med drottning Silvias före detta kammarjungfru Ann Schierenbeck som rest från Stockholm för att hjälpa Madeleine att hitta något snyggt vid officiella framträdanden.

Mer intresserad av mode

Madeleine är mer intresserad av de stora modehusen än sin syster och svägerska och hon bär gärna Gucci, Valentino, Dior och Oscar de la Renta.

– Madeleine är mer internationell. Hon klär sig sällan i svensk design utan hittar de flesta plaggen hos brittiska eller italienska designers. Hon bär mycket mer exklusiva kläder än exempelvis Victoria, säger Liv Sander.

Madeleine är också den av prinsessorna som är mest drabbade av kritik för sina dyra kläder. Eftersom hon jobbar för Childhood och dessutom bott utomlands i många år får hon extra mycket uppmärksamhet när hon väl utför kungliga plikter. Men kritiken har inte gått henne förbi.

–  Det är klart att jag har följt med och det är klart att jag tar till mig det som skrivs. Jag blir ledsen när det beskrivs som om jag lever lyxliv och inte gör annat än shoppar och hänger på restauranger. Dels har jag mitt arbete på Childhood, dels ställer jag upp för Sverige när jag blir ombedd, säger Madeleine i en intervju som lades ut på kungahusets hemsida för några år sedan.

Och hon kommenterar även den del hon får av apanaget.

–  Det känns bra att den korrekta informationen publicerades på Hovets hemsida, nämligen att då jag representerar Sverige betalas resor och andra omkostnader av anslaget.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN