Tusen blodgivare behövs – före påsk

Foto: Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ge blod.
NYHETER

Det behövs påfyllning i blodlagret då röda dagar väntar – vilket innebär att många blodgivare är bortresta. Redan innan fredagens terrordåd var nivåerna av i Stockholms blodlager lägre än önskat, meddelar Blodcentralen.

När storhelger och semesterperioder närmar sig innebär det att blodbanken behöver vara välfylld – detta för att de röda dagarna gör att det kommer in mindre blod. Därför ber nu Blodcentralen blodgivare att ge blod före påsk.

– För att nå önskad nivå i blodlagret behöver drygt 1000 personer ge blod i Stockholm före påsk, säger Karolina Blom Wiberg, kommunikationsansvarig för Blodcentralen i Stockholms län, i ett pressmeddelande.

Många gav blod efter attentatet

Redan i fredags innan terrordådet var nivåerna av blod i Stockholms lager lägre man önskat. Det har behövts en mindre mängd blod till personer som skadades i attentatet.

– Det går aldrig att förutse exakt hur mycket blod som kommer gå åt. Oförutsedda händelser kan kräva mycket stora mängder blod. Många blodgivare hörde av sig efter attentatet och besökte oss i lördags. Tre gånger så många som en vanlig lördag kom och gav blod. Vi vill tacka alla som vill bidra i ett skarpt läge. säger Karolina Blom Wiberg i pressmeddelandet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Påsken