SMHI varnar: nu blir det snö – hit kan du flytta för att slippa snökaoset

NYHETER

Helgen bjöd många svenskar på solglasögonväder och uppknäppt vinterjacka.

Men det kan vi glömma för ett tag framöver.

Nu kommer snön och kylan tillbaka.

Foto: Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN

SMHI gick under måndagen ut med en klass 1-varning i flera delar av landet med anledning av onsdagens förväntade snöoväder. Värst drabbas Götalands norra delar. Enligt meteorologen Lasse Rydqvist på vädertjänsten Foreca, kan även områden högre upp i landet drabbas.

– I Dalarna kan det komma minst 5 centimeter snö, säger Lasse Rydqvist som är meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Och nu kanske du som bor i övriga delar av landet drar en lättnadens suck. Men riktigt än är det inte dags att lägga vinterjackan på vinden för den här säsongen.

Vinterväder igen

Under natten mot tisdag drar minusgrader in över stora delar av Svealand och det gäller att se upp på vägarna i tisdagens morgontrafik.

– Här kan det blir riktigt halt. Under natten kommer ett lättare snöfall som sedan övergår i snöblandat regn, säger Lasse Rydqvist.

Han säger också att luften som kommer in är ett högtryck, vilket kan resultera i ett vackert och soligt februariväder för er som missar delarna med snöblandat regn.

Trött på snö – flytta till Skåne, där blir det vår

Och vintervädret kan hålla i sig under stora delar av veckan.

– På fredag kommer ett lurigt lågtryck in över Götaland, då skulle det kunna bli lite kallare igen.

Är du trött på att höra om allt vad vinter och snö heter? Har du länge funderat på att flytta till södra Skåne alternativt Gotland eller Åland? Då kan det vara dags att förverkliga din dröm! Där kan det nämligen bli meteorologisk vår, samtidigt som snöovädret drar in över Götaland.

– Vi har haft väldigt milda temperaturer i de här delarna av landet under en längre tid nu. På onsdag, är det första dagen som det skulle kunna bli meteorologisk vår i Sverige. Och det är hög sannolikhet att det blir det längst ned i Skåne, på Åland och Gotland, säger Lasse Rydqvist.

ARTIKELN HANDLAR OM

SMHI

Götaland

Svealand