Läkaren: Det som hänt är sällsynt

NYHETER

Centralsjukhuset i Kristianstad har anmält händelsen till inspektionen för vård och omsorg, Ivo, för en utredning.

– Det är fruktansvärt att det hände. Det ska inte hända men nu hände det ändå, säger chefläkare Sergio Padoan.

Till en början fanns inga tecken på att en tragedi var förestående.

– Så mycket är känt att förlossningen gick utmärkt. Det var efteråt som problemen uppstod, säger Sergio Padoan, chefläkare­ inom division kirurgi vid region Skåne.

Enligt uppgift började Lara Saleem Yousif Al- Jizani, 32, blöda kraftigt efter förlossningen och fördes akut till operation. Hennes liv gick dock inte att rädda.

I väntan på utredningen och dess resultat vill chefläkare Sergio Padoan inte gå in på specifika detaljer kring det enskilda fallet.

– Till att börja med vill jag säga att alla är fruktansvärt ledsna och bedrövade. Självklart att anhöriga är det, men även alla berörda från vården. Även om jag själv inte är direkt inblandad tycker jag att det är fruktansvärt att det hände.

Har anmälts

En så kallad lex Maria-anmälan är redan skriven och inskickad till inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Myndigheten kommer att utreda fallet för att komma fram till om sjukhuset brustit i sin vård av fyrabarnsmamman.

Kan du se att ni brustit under vården av den här kvinnan?

– Som du förstår kan jag inte gå in på några detaljer. Det som hänt är fruktansvärt sällsynt. I de fall det händer är det oftast kopplat till komplicerade medicinska tillstånd vilket­ det verkar ha varit i det här fallet. Att avgöra om någon har agerat fel eller om man kunnat göra något annorlunda kräver att man sätter sig ned och tittar­ rad för rad i anteckningarna och ruta för ruta­ i labb­proverna, säger Sergio Padoan.

”Hade tagit tag i det”

Han kan inte kommentera släktingens uppgifter om att kvinnan bad om kejsarsnitt men vägrades.

Enligt chefläkaren görs alltid ett noggrant över­vägande om vilket förlossningssätt som är bäst för mamma och barn.

– Exakt vad som ledde till beslutet i det här fallet vet jag inte men även det måste belysas i detalj när man analyserar fallet, säger han.

Finns det några åtgärder ni vidtagit i väntan på utredningen?

– Hade vi sett något väldigt tydligt och uppenbart som var galet hade vi givetvis tagit tag i det. Nu har vi inte kunnat se det men det är just därför vi lämnat över det. Det finns en risk att man är hemmablind och inte ser någonting som har gått galet, säger chef­släkaren.