Trump startar myndighet för offer till ”invandrares brott”

avMartin Schori

Donald Trump vill inrätta en speciell myndighet som ska hjälpa brottsoffer som utsatts för brott av papperslösa invandrare.

– Vi ger dem som har ignorerats av medierna en röst, sade Trump.

Men forskningen visar att de papperslösa är underrepresenterade i brottsstatistiken.

Foto: POOL/TT

Donald Trumps tal till kongressen har beskrivit som optimistiskt och mer ”presidentlikt” än tidigare framträdanden.

Men vid ett tillfälle hördes burop: när Donald Trump tilllkännagav att han gett departementet för inrikes säkerhet i uppdrag att starta en myndighet: Voice (Victims of crime by immigrants engagement).

Därefter ägnade han en del av talet åt att hylla de anhöriga till två poliser och en civil ung man som dödats av papperslösa.

”De är våldtäktsmän”

Att slå ned på illegal invandring är ett av Trumps främsta vallöften. Och presidenten har flera gånger tidigare lyft fram papperslösas brottslighet.

– När Mexiko skickar hit folk skickar de inte sina bästa… De tar hit droger. De tar hit brottslighet. De är våldtäktsmän. Och, skulle jag gissa, några bra, sa Trump i ett uppmärksammat uttalande under valrörelsen.

I verkligheten saknas det bevis för att papperslösa skulle begå fler brott än amerikanska medborgare. Flera studier visar tvärtom att de är underrepresenterade i brottsstatistiken.

– Det får ett väldigt stort symbolvärde, för det faller in i den här idén om invandrare och utlänningar som flödar in i USA som brottslingar och kriminella och knarkare och så vidare. Att USA håller på att överflödas av farliga ”bad guys”, ”bad hombres”, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, till TT.