Häst kollapsade – nu rasar djurvännerna

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: NYCLASS/Facebook
Vittnen på plats säger att hästen andades häftigt innan den föll ihop.

NYHETER

Än en gång sprids bilder av en plågad häst som dragit en vagn i Central Park i New York – och kollapsat.

Bara några dagar senare var hästen tillbaka ”på jobbet”.

– Vi gav honom helgen ledig, säger kusken Chris Emanus till New York Post.

Bilder sprids på nätet efter att en utmattad häst, som dragit en vagn längs gatorna på Manhattan i New York, kollapsat utanför Central Park. Vittnen på plats ska ha sett hästen andas tungt innan den föll ihop på marken förra tisdagen.

Det är djurrättsgruppen NYCLASS, som vill förbjuda häst-och-vagn-transporterna i New York, som släppt bilder från händelsen. Hästen, som heter Max, syns stå på knäna och sedan ligga på sidan.

– Hästar kollapsar inte bara. Något har hänt, och ansvariga måste gå till botten med det här. Det får aldrig hända igen, säger en talesperson för djurrättsgruppen, som nu kräver en utredning, till New York Post.

Jobbar igen

Hästens kust, Chris Emanus, 45, säger att han jobbat i branschen i 20 år och att den här typen av incidenter är ovanliga. Men så sent som i september förra året kunde Aftonbladet rapportera om en liknande händelse.

För hästen Max själv har mycket lite förändrats – en knapp vecka senare var han tillbaka i arbete. Chris Emanus säger att hästens har kollats upp av en veterinär.

– Vi gav honom helgen ledig, nu är han tillbaka på jobbet, säger han.

”Mår hur bra som helst”

Julien Martinez från hälsodepartementet i New York intygar att en veterinär bekräftat att hästen Max är kry. Och Chris Emanus säger att det helt enkelt handlade om att hästen hade snubblat på en spricka i trottoaren.

Emanus säger också att hästen inte slog sig särskilt hårt, och att djuret tog sig upp utan några sår.

– Han är helt oskadad och mår hur bra som helst, säger Christina Hansen, som är talesperson för häst-och-vagn-industrins intresseorganisation.

Publicerad: