Londonterroristens fru: ”Är ledsen och chockad”

avGustaf Tronarp

Han körde över flera fotgängare och knivhögg en polis vid det brittiska parlamentet.

Nu bryter Khalid Masoods hustru tystnaden om terrorattacken, som kostade fyra människor livet.

– Jag är ledsen och chockad över vad Khalid har gjort, säger hon.

1 av 14 | Foto: Splash/Metropolitan Police
Khalid Masood bekräftas vara gärningsman.

En aggressiv och våldsam person med ett långt brottsregister, men med en perifer roll terrorsammanhang.

Så beskrivs den 52-årige trebarnspappan Khalid Masood, som låg bakom attacken på Westminster Bridge i centrala London den 22 mars.

Khalid Masood uppges ha haft ett stort intresse för jihad, men han ska inte ha haft några kopplingar till terrorsekten IS. Enligt utredarna tyder allt på att mannen agerade ensam.

”Fördömer totalt hans handlande”

Via Londonpolisen har Khalid Masoods fru, som han levt tillsammans med i sju år, skickat ut ett uttalande. Hon säger sig vara förkrossad över sin makes agerande:

– Jag är ledsen och chockad över vad Khalid har gjort. Jag fördömer totalt hans handlande. Jag vill ge mina kondoleanser till offrens familjer, och hoppas på ett snabbt tillfrisknande för de skadade. Jag ber nu om respekt för min familjs privatliv, särskilt barnen.

Mamman: ”Var ett illdåd”

Under måndagen kom en liknande kommentar från terroristens 69-åriga mamma. Efter dådet lever hon under beskydd av beväpnad polis.

– Sedan jag upptäckte att det var min son som är ansvarig har jag gråtit många tårar för de som påverkades av den här hemska händelsen. Jag vill vara väldigt tydlig med att jag inte stödjer hans handlingar eller delar den övertygelse som ledde till att han genomförde detta illdåd, säger hon.

Det är fortfarande okänt vad Khalid Masoods hade för motiv. De brittiska utredarna har flaggat för att många frågor kan komma att förbli obesvarade.

– Vi måste alla acceptera att det finns en möjlighet att vi aldrig kommer att förstå varför han gjorde detta. Den informationen kan ha dött med honom, har Neil Basu vid polisens antiterror-enhet tidigare sagt.

ARTIKELN HANDLAR OM