Kriget och terrorn i Irak

SR-journalist beskjuten av IS i irakiska Mosul

Av: 

Joakim Magnå

NYHETER

Johan-Mathias Sommarström, Sveriges Radios korrespondent i Mellanöstern, besköts av en IS-krypskytt i Irak på torsdagen.

Han var på plats i centrala Mosul för att träffa flyktingar när kulorna började vina.

– Tre kulor slår in i bilar alldeles framför oss och en i vaden på en soldat, säger han till Aftonbladet några timmar efteråt.

Irakiska och kurdiska styrkor kämpar för fullt för att befria västra Mosul från terrororganisationen Islamiska staten (IS). Johan-Mathias Sommarström är på plats för att rapportera om de människor som flyr ut ur den krigshärjade staden.

Han befann sig i ett område som den irakiska armén anser säkert när kulorna plötsligt började vina.

– Det var vid flygplatsområdet som var ett av de första områdena i centrala Mosul som säkrades. Vi bevakade när flyktingarna kom inifrån de västra delarna, för att prata med flyktingarna och få färska berättelser, säger han och fortsätter:

– Plötsligt hör vi sju-åtta skott. Vi tror först att det är utgående, att det är de irakiska soldaterna som skjuter. Men när soldaterna skriker ”huka er, ner på marken” förstår vi att det är inkommande kulor och att de siktar mot flyktingarna i första hand.

”Tar det lugnt nu”

Johan-Mathias Sommarström berättar hur han hör tre kulor vissla förbi.

– Det innebär att det är väldigt väldigt nära. Tre kulor slår in i bilar alldeles framför oss och en i vaden på en soldat.

När Aftonbladet pratar med Johan-Mathias Sommarström på telefon under torsdagseftermiddagen har han lämnat Mosul för säkrare mark utanför staden.

– Vi har varit här i fyra-fem dagar, för den här gången. Jag tar det lugnt nu och får fundera lite över säkerhetsarrangemangen.

Johan-Mathias Sommarström jobbar som Mellanösternkorrespondent för Sveriges Radio med bas i Istanbul. Han bevakar inte enbart krig, utan även annat som händer i regionen.

Har du varit med om något liknande tidigare?

– Jag kom väldigt nära en flygbombsattack i Syrien. Och i Gaza förstås när de krigade där, men det var israelerna och de precisionsbombar så då känner man sig inte så orolig. I Syrien dog 35 människor och vi hamnade mitt i det där 2014.

Två olika vapen

Att nu bli beskjuten av en IS-krypskytt beskriver han som ”omskakande”.

– Han använde två olika vapen. Dels ett ganska tungt automatvapen, dels ett hemmagjort krypskyttegevär. En peshmergasoldat har berättat att IS gör sina egna av gamla rör och annat. Den här krypskytten kan ha varit kilometer bort.

Vad går genom skallen när sådant här händer?

– Vår säkerhetsutbildning sätts i spel, man reagerar med ryggmärgen. Tittar efter skydd och ropar åt andra att ta skydd. Efteråt inser man att även säkra områden är väldigt osäkra i krigszoner.

Nu tänker Johan-Mathias Sommarström ta det lugnt någon dag och smälta det som hänt.

– Jag är helt utmattad. Tänker inte så klart just nu. Kanske kommer ta en bärs.

ANNONS

Stoppa myggen! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel! VINNARE av Aftonbladets test av bästa myggmedel 2022!

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kriget och terrorn i Irak

Mosul

Irak

Mellanöstern