”Guantanamofånge” utförde IS-dåd i Mosul

NYHETER

Ronald Fiddler, 50, satt i början av 2000-talet fängslad på Guantanamo.

Britten släpptes 2004 och fick cirka 12 miljoner kronor i kompensation för tiden han suttit inspärrad.

Nu uppges han ha genomfört ett självmordsdåd mot irakisk militär i Mosul.

Terrorsekten IS propagandamaskineri har de senaste dagarna uppgett att gruppen utfört självmordsattacker mot irakiska armén under striden om Mosul.

IS har släppt bilder på leende män som sitter i bilar som fyllts med sprängämnen och byggts om till pansarsjälvmordsfordon. En av männen kallas i IS-propagandan för Abu Zakariya al-Britani.

Under tisdagen uppger BBC att det al-Britani är samma man som i början av 2000-tal satt inspärrad på Guantanamofängelset.

Han föddes som Ronald Fiddler i Manchester och konverterade till islam under 90-talet, då bytte han namn till Jamal Udeen al-Harith, skriver Channel 4 News.

När USA invaderade Afghanistan efter terrordåden i New York greps Jam Udeen al-Harith misstänkt för att tillhöra terrorgruppen al-Qaida. Han uppgav själv att han varit på en ”religiös semester i Pakistan”.

År 2002 placerades han på Guantanamo. Två år senare släpptes han fri och återvände till Storbritannien. Då fick han kompensation från den brittiska staten för den tid han suttit inspärrad.

Jamal Udeen al-Harith ska ha fått över tolv miljoner kronor, enligt Channel 4 News.

Tio år senare reste al-Harith till Syrien via Turkiet och tog namnet Abu-Zakariya al-Britani. BBC har sett hans ”inskrivningspapper” från då han gick med i terrorsekten på plats i Syrien i april 2014.

Han anmäler sig då för att delta i strider och uppger att han har ”begränsade kunskaper om islam”, enligt BBC.

I helgen ska den 50-årige britten ha kört in ett fordon lastat med sprängämnen och sprängt sig själv i luften. Enligt AP ska ”flera” irakiska soldater ha dött och flera skadats vid självmordsdådet utanför Mosul.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mosul

al-Qaida

BBC