Upplopp i Rinkeby toppar amerikanska nyhetsjättar

1 av 3

avKarin Ahlborg

NYHETER

WASHINGTON Upploppen i Rinkeby toppar både Washington Post och Fox News.

Det sker samma dag som Trump rullar ut sin utlovade aktion för att utvisa illegala invandrare.

– Det är inte fråga om någon massdeportation, säger pressekreterare Sean Spicer.

”Upplopp bröt ut i Sveriges huvudstad bara dagar efter Trumps kommentar”, skriver Washington Post.

Fox News, som var källan till Donald Trumps uppfattning om en ökad brottslighet i Sverige på grund av det stora flyktingmottagandet, skriver ”Upplopp bröt ut i svensk invandrar-tät förort”.

Att ett bråk i Rinkeby toppar två av USA:s största nyhetssajter hade sannolikt inte inträffat om inte presidenten idag, första vardagen efter President´s Day-helgen, undertecknat två exekutiva ordrar för att starta arbetet med att utvisa fler papperslösa invandrare.

Enligt den oberoende nättidningen Politico kommer statsförvaltningen att anställa 5 000 nya gränsvakter för placering vid den mexikanska gränsen och 10 000 nya immigrationstjänstemän.

Talade i Florida

Inför presentationen av de nya lagarna talade Donald Trump på ett möte i Melbourne i Florida i lördags där han använde sig av Sverige som exempel på att kriminaliteten ökar om man släpper in ett stort antal flyktingar.

Felaktigheterna har mött protester, bland annat från både utrikesminister Margot Wallström och statsminister Stefan Löfven men också satt fokus på Sverige i amerikansk media.

Programledaren Brian Kilmeade på Fox&Friends har lovat att kanalen noggrant ska följa utvecklingen i Sverige för att visa att de - och president Trump - har rätt i sin uppfattning.

”Ingen massdeportering”

Vid pressträffen i Vita huset sa Sean Spicer att det inte handlade om att börja massdeportera illegala flyktingar:

– Vi ska prioritera de som utgör ett hot mot den allmänna säkerheten och de som begår brott. Det handlar om en miljon, ungefär.

Enligt Spicer plockar man bort de olika kategorier papperslösa som tidigare skyddats av Obama-administrationen men behåller den så kallade Dream-acten som tillåter de som kommit illegalt till USA före 16 års ålder och bott i landet i mer än 5 år att stanna med möjlighet att bli amerikanska medborgare.

Barack Obama är hittills den president som utvisat flest illegala invandrare, enligt ABC News,

ARTIKELN HANDLAR OM