Fångade fåglar med lim – nu har domen fallit

1 av 3 | Foto: Privat
Adina och hennes kusiner fann dessa två fåglar på McDonalds.
NYHETER

Två fåglar fick avlivas efter att de fastnat i en fågelfälla på Mcdonalds i Norge. Nu har domen mot den skyldige kommit, skriver norska VG.

Förra året i mars besökte Adina, 26, och hennes två kusiner, Mcdonalds i norska Kristiansand. När de var där var det en fågel som fastnade i en bräda som var täckt av ett tjockt lager lim och brödsmulor. De kallade på restaurangens chef som försökte slita bort fågeln.

– Vi sa att han inte skulle göra så, det är ju djurplågeri. Fågeln skadar ju sig om man sliter i den när den sitter fast, berättade Adina för Aftonbladet.

Tjejerna tog med sig brädan, där det redan satt en annan fågel, till veterinären. Båda fåglarna som var illa däran fick avlivas.

– Jag har aldrig sett något liknande, sa veterinären Kristin Hagen Johansen till VG.

Enligt Mcdonalds var det skadedjursfirman Anticimex som bar ansvaret. Anticimex i sin tur sa till norska Fædrelandsvennen att man inte kände till att de här metoderna använts.

– Det är olagligt att använda limplattor för att fånga fåglar. Jag kan inte förklara varför det verkar ha gjorts här, men vi kommer att följa upp det internt, sa Stein Norstein, presskontakt på norska Anticimex.

Problem med fåglar under längre tid

Och nu, snart ett år efter händelsen, har en skadedjurssanerare från Anticimex dömts. Han ska betala 20 000 norska kronor i böter och förlorar sin sin auktorisering som skadedjurssanerare, skriver VG.

Enligt honom har problemet med fåglar på restaurangen funnits under längre tid och att man försökt med olika alternativ för att bli av med dem. Han bestämde sig därför för att använda limbrädor och ska ha informerat om att att man skulle ta kontakt med honom direkt om det fastnat fåglar.

Domstolen menar dock att han borde vetat bättre med tanke på sin professionalitet – även om det finns förmildrande omständigheter då fåglar betraktas som skadedjur när de befinner sig innanför dörrarna, skriver VG.

ARTIKELN HANDLAR OM

Anticimex