Hawaii utmanar Trumps nya inreseförbud

avGustaf Tronarp, Susanna Hållbus

Publicerad:
Uppdaterad:

Det har inte ens trätt i kraft än – men redan vill högt uppsatta jurister i USA sätta käppar i hjulet för Donald Trumps nya inreseförbud.

Staten Hawaii ska dra förslaget inför domstol, rapporterar CNN.

Foto: Vita huset
Donald Trump signerar det nya inreseförbudet.

På måndagen skrev president Donald Trump under en ny version av inreseförbudet.

På tisdagen kom beskedet att delstaten Hawaii vill pröva presidentens order i domstol.

– Den nya verkställande ordern berör färre människor än den tidigare. Men det nya inreseförbudet bryter mot grundlagen på samma sätt, säger Neal Katyal, en av Hawaiis statsåklagare till CNN.

Delstaten begär att en federal domare omedelbart inför ett temporärt stopp för ordern, i likhet med vad som skedde med det ursprungliga dekretet.

Inreseförbud för sex länder

Den nya ordern förbjuder människor från sex huvudsakligen muslimska länder från att resa in i USA. Dessutom stoppas landets flyktingmottagande i 120 dagar.

Under måndagen skickade justitiedepartementet ut information om till domstolar runtom i USA för att belysa skillnaderna mellan den nya och det gamla inreseförbudet.

”Vi är övertygade om att presidentens agerande är lagligt för att skydda vårt lands säkerhet”, skriver departementet i ett uttalande.

Ledde till protester

Det var i slutet av januari som Donald Trump skrev under den ursprungliga ordern. Helt utan förvarning stoppades alla visum för människor från Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen. Dekretet ledde till kaos – och omfattande protester på flera platser i USA.

Ett stort antal människor med giltiga visum som varit i luften då ordern skrevs under omhändertogs direkt när de landat. Vissa av dem satt frihetsberövade i flera dygn.

Stor förvirring

Dekretet omgärdades också av stor förvirring. Inledningsvis uppgav amerikanska myndigheter att människor med dubbla medborgarskap i något av de sju länderna omfattades av beslutet. Det skulle ha påverkat 300 000 svenskar. USA meddelade senare att ordern inte gällde dessa personer.

Den viktigaste förändringen i den nya ordern är att irakiska medborgare inte omfattas av förbudet. Det permanenta stoppet för mottagandet av syriska flyktingar har också tagits bort. Det finns heller inga formuleringar om att undanta människor som tillhör religiösa minoriteter.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM