Efter kaoset: Så ska Trump bli en vinnare igen

Efter en turbulent vecka går Trump på offensiven.

Fientliga journalister byts ut mot jublande anhängare – och nästa vecka lovar presidenten en rad nya förslag.

Efter rivstarten och kraschlandningen hoppas Trump nu på omstarten.

Det är svårt att komma ifrån känslan av att det inte var så här han hade tänkt sig.

Trump, som har så många djärva idéer, har den senaste veckan gång på gång fått pausa sitt arbete med att göra America great again och istället tvingats ägna sig åt krishantering.

Nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn tvingades avgå, hans ersättare hoppade av, inreseförbudet stoppades av domstolar och den tilltänkte arbetsmarknadsministern drog tillbaka sin kandidatur. Hans administration läcker som ett såll.

Trump kampanjade på löftet att han var en vinnare, som skulle återupprätta amerikansk exceptionalism. Det började bra, men de senaste dagarna har den bilden krackelerat.

Det gick så långt att tunga republikanska senatorer gick ut och krävde att Vita huset slutar göra misstag – och återtar momentum.

Och det är precis vad Trump nu försöker göra.

Presskonferensen i torsdags skulle handla om en ny minister. Men den kom att bli ett märkligt relationsdrama mellan två partners som haft en riktigt, riktigt tuff period: Presidenten och pressen.

Precis som alla andra kaosartade relationer (men kanske inte presskonferenser med en president) innehöll den värme, elakheter, passion, smärta och en hel dos terapi.

Trump, likt en hustrumisshandlare, delade ut både smällar och smekningar: Han skojade hjärtligt med CNN:s Jim Acosta, för att sekunden efter kalla honom – och de andra journalisterna – för fejk och oärlig.

Han skämtade, klagade, mästrade, hånade, ljög och skickade dubbla signaler.

– Han borde tagit detta med sin terapeut, inte pressen, ska en republikansk senator ha sagt till en reporter.

Det är lätt att charmas, förundras eller förskräckas av Trumps agerande. Få en känsla av att han inte vet vad han håller på med.

Men inget kan vara mer fel, hävdar Washington Posts Philip Rucker. Presidenten visste precis vad han gjorde.

”Trump gav alla de amerikaner som röstade fram honom precis vad de ville se – och vad hans talespersoner och rådgivare inte kunde ge honom: han visade att det är han som är chef”, skriver Rucker.

Beteendet känns igen från valkampanjen: om Trump inte gillar ett nyhetsläge kliver han fram och skapar ett nytt.

Samtidigt blev Trumps hatkärlek till media uppenbar: han älskar att slänga käft med journalister, men han blir vansinnig när han anser att de framställer honom (i hans ögon) orättvist.

– Jag älskar det här. Jag har kul när jag gör detta, sa Trump.

Ingen i rummet tvivlade.

Men strax efter presskonferensen tog slut skickade Trump ut ett mejl till sina anhängare, med en ”opinionsundersökning” om hur väljarna ser på ”mainstream-medias attacker” mot Trump.

På lördag tar Trump ytterligare ett steg för att skaka av sig förlorar-imagen. Då kommer han framträda på ett event, som arrangeras av hans kampanjstab istället för Vita huset.

Precis som under valkampanjen kommer han att stå framför jublande människor som applåderar åt hans utspel. Bilden av en vinnare kommer återigen kablas ut till väljarna.

I början av sin ämbetstid sprutade Trump ut exekutiva ordrar, de senaste veckan har han knappt skrivit en enda. Men direkt efter torsdagens presskonferens raderade han ut en Obama-order som syftade till att skydda vattendrag från kolgruvor. Och nästa vecka kommer flera nya ”större” förslag, lovar presidenten.

Efter rivstarten och kraschlandningen kommer omstarten. Eller i alla fall ett försök att få saker och ting som han tänkt sig igen.