Malins otäcka matfynd – hittade larver i riset

Av: Christina Smedbakken

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 7 | Foto: Privat/Montage
Malin hittade larver i riset.

Malin Larsson skulle koka ris när hon gjorde en obehaglig upptäckt. Bland kornen krälade små, bruna larver omkring.

– Det är det äckligaste jag varit med om, säger hon.

I onsdags stod Malin Larsson, 21, från Malmö och lagade mat. Korvstroganoff med ris stod på menyn. Malin hällde upp Uncle Ben’s-riset från Willys i kastrullen. Hon plockade bort några mörka bitar som hon trodde var skal från riskorn. Sedan insåg hon sanningen.

– När jag tittade närmare såg jag larverna. Då förstod jag att det jag kastat antagligen var något som de legat i och sedan kläckts, berättar hon.

Kastade allt i skafferiet

Hon hällde ut resten av förpackningens innehåll och hittade då ännu fler larver som krälade omkring bland riskornen. Troligen var det larver till fjärilen Kvarnmott, ett skadedjur som ofta återfinns i frön, mjöl, müsli och andra torra spannmålsprodukter.

– Det är det äckligaste jag varit med om. Efter det kunde jag inte äta. Jag fick kasta allt i skafferiet. Jag slängde säkert tre kassar med matvaror, säger Malin.

Hon förvarar alltid torrvaror i plastpåsar med klämma för att undvika situationer som denna. När hon letade igenom skafferiet hittade hon inga tecken på att larverna spridit sig utanför paketet.

”Man blir nojig för allt”

Istället för att fortsätta med middagen skrev hon ett Facebookinlägg om sitt obehagliga matfynd. Inlägget har i skrivandets stund över 11 800 delningar och mer än 2 600 kommentarer.

– Visst kan det hända andra rismärken än Uncle Ben’s också, men jag måste ju utgå från min upplevelse. Det var jätteäckligt och skitjobbigt. Varje gång jag äter torrvaror nu stirrar jag ihjäl mig på maten. Man blir nojig för allt. Det var därför jag delade på Facebook, säger hon.

Ylva Freiesleben är Nordic Corporate Affairs Director på Mars Nordics, företaget som äger Uncle Ben’s. Hon säger att de vill kompensera Malin, men menar att larverna omöjligen kan ha tillkommit under produktionen.

– Vårt ris förarbetas och då kan inga levande organismer överleva. Dessutom kvalitetskontrolleras varorna innan de lämnar fabriken. Larverna har antingen kommit in under transporten eller i butiken. Om det är dålig rengöring i en butik är det en typisk grogrund för den här typen av larver, säger hon.

Publicerad: