Lägg ägg, vilket väder

Det våras för en blöt påsk – men här hittar du solen

1 av 3
NYHETER

Våren rivstartar med torrt och soligt väder den närmaste veckan.

Men påsken blir blöt.

– Det kommer in ett nederbördsområde över sydligaste Sverige som sen drar upp över landet, säger ­meteorologen Johan Groth.

Den närmaste veckan bjuder på en hel del sol och temperaturer långt över det normala, enligt långtidsprognosen för de kommande fyra veckorna.

- Generellt en torr och ganska stabil vecka med behagliga tempera­turer, säger Johan Groth på väder­företaget Storm Geo.

- Det kan bli upp mot tio, femton grader i Götaland, Svealand och en bit upp i sydligaste Norrland. Så det blir rejält med plusgrader i så gott som hela Norrland. Det är egentligen bara längst upp i Lapplandsfjällen där man får ­minusgrader dagtid.

”Aprilväder”

Även inledningen av den andra veckan av prognosperioden verkar bli rätt fin.

- Men det ser ut som det finns en risk att det går mot ostadigare väder framåt påskhelgen.

Det börjar med regn över södra Sverige som sen rör sig upp över landet. Sen väntas det ostadiga vädret fortsätta över påskhelgen.

- Det blir en hel del typiskt aprilväder, med ganska mycket moln på dagarna och ganska mycket regnskurar.

Undantaget är Lapplandsfjällen där påskhelgen ser ut att bli kall och solig. Längre söderut i fjällen ser det dock ut att bli ostadigare.

Bra i fjällen

Tredje veckan av prognosperioden ser högtrycket längst i upp norr ut att kunna ­röra sig lite ­söderut så att även lite sydligare delar av fjällvärlden får perfekt skid­väder.

- Det finns hopp för fjällen i påsk. Men resten av ­landet ser ut att få typiskt aprilväder med en hel del sol på morgnarna och kvällarna men ganska mycket moln på dagarna och en hel del ­nederbörd.

Våren har nu nått ungefär halva Sverige. Genom den ovanligt milda inledningen på april väntas den ta ett rejält språng norrut.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Påsken