Chauffören delges misstanke om brott efter bussolyckan

avGustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Chauffören ska delges misstanke om brott efter bussolyckan i Härjedalen, där tre skolelever miste livet.

Det bekräftar åklagare Karin Johnsson Rydh för Aftonbladet.

– I det här fallet har jag gjort bedömningen att omständigheterna är sådana att det finns en misstanke om brott, säger hon.

Samtidigt står det klart att Statens haverikommission kommer att utreda händelsen.

Tre dygn efter busskraschen utanför Sveg, då tre ungdomar avled och över 20 skadades, har kammaråklagare Karin Johnsson Rydh tagit över ansvaret för förundersökningen. Brottsrubriceringen är vårdslöshet i trafik, vållande till annans död samt kroppsskada.

Johnsson Rydh har nu beslutat att mannen som körde olycksbussen ska delges misstanke om brott.

– Det här är ett stort ärende och förundersökningen bedrivs på bred front, säger hon, och fortsätter:

– Vi vill förhöra honom i ett tidigt skede i utredningen och därför har jag fattat beslut om att han ska delges misstanke. Det är rutin vid den här typen av händelser att man inleder en förundersökning och att man bedriver en bred utredning. I det här fallet har jag gjort bedömningen att omständigheterna är sådana att det finns en misstanke om brott.

Haverikommissionen utreder

Åklagaren betonar att utredningen är i sin linda.

– Det är mycket som kan hända och det är alldeles för tidigt att säga var det här kommer att sluta. Det är väldigt mycket arbete som återstår, säger Karin Johnsson Rydh.

Chauffören är skäligen misstänkt för brott. Det är den lägre misstankegraden.

På onsdagseftermiddagen kom också beskedet att Statens haverikommission kommer att utreda olyckan. Enligt P4 Sjuhärad ska myndigheten bland annat granska vägens skick och bussföretagets eventuella ansvar. Utredningen kan ta upp till ett år.

Skulle på skidresa

Kraschen ägde rum på E45:an vid Siksjön i Härjedalen strax efter klockan 07 i lördags morse. 52 åttondeklassare från Ängsskolan i Skene i Västra Götaland var tillsammans med sex vuxna ledare på väg till fjällen för att åka skidor.

Av okänd anledning körde bussen i diket. Tre elever skadades så svårt att de avled. Över 20 personer fick föras till sjukhus. För en av dem, en 14-årig flicka, är tillståndet livshotande. Hon vårdas på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Olycksdrabbad väg

Polisens utredare har undersökt olycksplatsen och bussen tillsammans med personal från Statens haverikommission. Även Trafikverket har inlett en utredning.

– Det är en stor mängd åtgärder som återstår från polisens sida. Den tekniska undersökningen av bussen fortsätter, och vi ska hålla flera förhör, säger åklagaren Karin Johnsson Rydh.

Olycksbussen kördes av bolaget Bergkvarabuss. I samtal med sin arbetsgivare har chauffören uppgett att han förlorade kontrollen över fordonet på grund av tjälskott i vägen. E45:an, som går från Göteborg till Karesuando, är känd för sitt dåliga skick.

Aftonbladet kunde tidigare i veckan rapportera att antalet olyckor och allvarliga tillbud som Bergkvarabuss varit inblandat i ökat kraftigt de senaste åren. I höstas underkändes den aktuella bussen två gånger i besiktningen. Så sent som dagen före den ödesdigra färden slogs det internt på företaget larm om tekniska problem på bussen.

Aftonbladet har sökt representanter för Bergkvarabuss.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM