Facebooks nya funktion varnar för falska nyheter
Uppdaterad 2017-12-07 | Publicerad 2017-03-06
Nu har Facebook aktiverat sin nya funktion för faktagranskning. I USA kan länkade artiklar märkas som ”ifrågasatta”, men Sverige får vänta ett tag till, skriver Metro.
Stannar du någonsin upp och funderar om artikeln kompisen delat på Facebook verkligen har verklighetsförankring? Användare i USA kan nu få hjälp att svara på den frågan.
I fredags startade Facebook nämligen upp den nya funktionen som utannonserades i december förra året. Det handlar om att länkade artiklar ska kunna märkas med varningen ”ifrågasatt innehåll”.
Märks som ”ifrågasatt”
När en Facebookanvändare upptäcker en länk som leder till misstänkt falskt innehåll kan hen rapportera den till Facebook. En grupp oberoende faktagranskare från olika medieföretag, däribland Snopes och nyhetsbyrån AP, undersöker då artikeln. De bedömer sedan om den ska märkas med den nya varningen. Alla granskarna måste först skriva på ett avtal där de garanterar sin opartiskhet.
Om en artikel märks dyker en liten varningsruta upp under den när den länkas på Facebook. Det står att artikeln är ”ifrågasatt”, inte att den är definitivt falsk. Man får även veta vilken organisation hos faktagranskarna det är som har märkt den. Det är dessutom bara enskilda artiklar som märks, inte hela sajter.
Vill motverka ”fake news”
Bakgrunden till initiativet är att Facebook och andra sociala medier fick kritik för falska artiklar som spreds i samband med presidentvalet i USA.
En granskning av sex stora Facebooksidor utförd av sajten Buzzfeed visade att mellan 2–12 procent av de mest delade artiklarna var falska, skriver Metro. Facebook valde då i december att satsa på ett system för faktagranskning och varningsmärkning av falska artiklar.
Liknande funktioner har även börjat testas i Tyskland, Frankrike och Nederländerna. Användare i Sverige får dock lita till sin egen källkritik ett tag till.