Optimism i Chicagos enda Trump-fäste: ”Tror USA är på väg in i ny era av välstånd”

avStaffan Dickson

CHICAGO. När invånarna i Mount Greenwood visade sitt stöd för två poliser som skjutit ihjäl en svart man anklagades många av dem för rasism.

Men efter Donald Trumps valseger andas området optimism igen.

– Jag tror att USA är på väg in i en ny era av välstånd som kommer att vara bra för alla, säger Vietnamveteranen Mike Young, 72.

1 av 2 | Foto: Alex Garcia / ALEX GARCIA
Mike Young, 72, och Mike Husar, 74, röstade båda på Donald Trump. ”Han kan säga åt ledare i andra länder och de i Washington att dra åt helvete”, säger Husar.

Joshua Beal hade burit kistan på sin ihjälskjutne kusins begravning och var på väg hem med sin familj när han hamnade i ett gräl med en ledig brandman utanför brandstationen i Mount Greenwood i Chicago. Några minuter senare hade han själv skjutits ihjäl.

Vad som hände minuterna innan skotten avlossades råder det delade meningar om. Enligt polisen började grälet efter att brandmannen påtalat för förare i begravningsprocessionen att de blockerade utryckningsfilen utanför brandstationen. Joshua Beals familj hävdar att allt började med att en ledig polisman försökte preja en av deras släktingar av vägen.

Det står hur som helst klart att 25-årige Beal, den ledige brandmannen och två poliser snart var inbegripna i en häftig ordväxling. Enligt polisrapporten sköts Joshua Beal ihjäl av de två poliserna efter att han vägrat lägga ner det skjutvapen han höll i handen. Totalt sköt de två poliserna 18 skott mot Joshua Beal. Han själv sköt inte ett enda.

Foto: ALEX GARCIA
Joshua Beal, 25, sköts ihjäl av poliser utanför en brandstation.

Startade motdemonstration

Dagen därpå anordnade Black Lives Matter en demonstration i Mount Greenwood, precis som rörelsen gjort på många andra platser i USA där svarta människor skjutits ihjäl av poliser. De omkring 20 personerna som enligt New York Times dök upp hade snart fått sällskap av hundratals motdemonstranter som under parollen Blue Lives Matter manifesterade sitt stöd för poliserna.

Fyra dagar senare var det presidentval i USA. I 76 av de 77 distrikten i Chicago fick Hillary Clinton flest röster. I ett fick hon se sig slagen med bred marginal.

Mount Greenwood ligger så långt sydväst från skyskraporna i centrum man kan komma och ändå vara kvar inom Chicagos gränser. Här låg stadens sista bondgård fram till 80-talet. Chicagos södra delar är framför allt hem åt afroamerikaner, men i just Mount Greenwood bor det nästan bara vita. Många av dem jobbar som poliser och brandmän och har irländska rötter.

Foto: ALEX GARCIA

Utanför de prydliga små villorna vajar många polisflaggor, men också marinkårens standar och irländska flaggor. Områdets affärsstråk kantas av flera irländska pubar och på gatan där Joshua Beal sköts ihjäl ligger boxningsklubben Celtic och souveniraffären South Irish Imports.

Utklassade Hillary Clinton

Under sin kampanj inför presidentvalet i höstas tog Donald Trump flera gånger upp Chicago som ett skräckexempel på en stad där våldet tillåtits eskalera. Han var dock noggrann med att lägga skulden på stadens demokratiska styre och samtidigt uttala sitt stöd till de ”fantastiska männen och kvinnorna” som jobbar i poliskåren.

Att döma av resultatet i det polistäta Mount Greenwood verkar det ha varit en lyckad strategi. Här röstade nästan 60 procent av invånarna på Donald Trump, omkring fem procentenheter mer än partikamraten Mitt Romney fick 2012. Hillary Clinton, som fick knappt 84 procent av rösterna i Chicago, knep bara 36 procent i Mount Greenwood.

Porträtterades som rasister

Varför har Mount Greenwood blivit en republikansk enklav i ett så starkt demokratfäste som Chicago? Vi försöker ställa frågan till människor på en parkeringsplats utanför en sömnig galleria, men är till en början inte särskilt lyckosamma. Vissa svarar att de inte bor i Mount Greenwood, andra att de inte röstade på Trump.

Sedan kommer en medelålders man i solglasögon och bockskägg ut från en byggnad. Han vill inte uppge sitt namn eller vara med på bild, men säger att han gärna pratar med oss. Det visar sig att han deltog i en av demonstrationerna till stöd för poliserna som sköt Joshua Beal och då hamnade på bild på en av USA:s största nyhetssajter. I artikeln stod det att han och de andra demonstranterna var en del av vit makt-rörelsen.

– Vi blev orättvist behandlade. De porträtterade oss som rasister. Och aktivisterna försökte porträttera hela området som rasister. Det är vi inte. Finns det rasism här? Ja, det finns överallt, men det här handlade inte om det. Vi gick ut för att stötta poliserna.

Efterlyser hårdare straff

Han säger att han varken ser sig som republikan eller demokrat men att det i höstas kändes självklart att rösta på Donald Trump.

– Donald Trump älskar det här landet. Han håller sina löften och om folk ger honom lite tid tror jag att vi kommer att få se väldigt positiva förändringar i det här landet.

Enligt mannen har folk i Mount Greenwood tröttnat på Demokraterna, delvis på grund av att Barack Obama inte lyckats göra något åt gängvåldet i sin tidigare hemstad. Förra året mördades fler människor i Chicago än i New York och Los Angeles tillsammans.

– Vi måste ha hårdare straff för gängmedlemmar och hårdare straff för återfallsförbrytare.

– Obama var den första svarta presidenten och kunde haft en positiv inverkan på landet, men han splittrade oss istället för att ena oss. Jag anser att han gav stöd åt kriminella när han stöttade Michael Brown (18-åringen som under uppmärksammade former sköts ihjäl av polis i Ferguson). Som president måste man stötta polisen.

Foto: ALEX GARCIA
Mike Young, 72, hoppas Trump ska minska segregation och socialt utanförskap bland vissa folkgrupper.

Dagen efter träffar vi 74-årige Mike Husar, en man med ett rejält handslag som bjuder in oss i sitt gråmålade hus med prydligt tuktade buskar utanför. Han och Vietnamveteranen Mike Young, 72, är båda pensionerade nu men lärde känna varandra när de jobbade som lastbilsförare i närmare 40 år. Mike Husar har allt som oftast röstat på demokratiska presidentkandidater medan Mike Young alltid har varit republikan. I det senaste valet röstade båda på Donald Trump.

– Jag tror att han vann eftersom folket var redo för någon som kan säga åt kongressen, ledare i andra länder och andra personer i Washington att dra åt helvete. Folk måste börja jobba för folket, inte för sig själva, säger Mike Husar.

Att Donald Trump är populär i Mount Greenwood ser Mike Young som självklart.

– Det är för att vi som bor här är arbetare. Vi jobbar och betalar skatt. Jag kan inte förstå att någon som jobbar och betalar skatt röstar på Demokraterna. De tar våra pengar och köper röster från dem som inte jobbar.

– Vårt land är överlag konservativt. De enda liberala och demokratiska delarna av landet är de stora städerna.

Foto: ALEX GARCIA
Mike Husar, 74, är en av de som bor i Chicagos enda Trumpfäste Mount Greenwood.

När Aftonbladet besöker Mount Greenwood domineras de amerikanska medierna av nyheter om Republikanernas numera slopade sjukförsäkringsreform. Enligt det amerikanska budgetkansliets prognos skulle över 20 miljoner amerikaner ha blivit av med sina sjukförsäkringar om reformen gått igenom.

– Jag skulle vilja att någon visade mig ett fall i USA där någon dött av brist på sjukvård. Folk, även fattiga, har alltid sökt sig till akutavdelningar på sjukhus i landet. Alla får vård. Ingen har någonsin avvisats. Och ingen har behövt uppge om de är amerikansk medborgare eller inte, säger Mike Young.

Så du tycker inte att det behövs sjukförsäkringar över huvud taget?

– Nej, faktiskt inte. 

Finns det något ni hittills inte gillar med Donald Trump?

– Nej, jag stödjer allt han har gjort hittills, säger Mike Young.

Mike Husar säger att han gillar det mesta med Trump, men att det också finns några saker som presidenten hade kunnat göra bättre.

– Jag älskar att vi straffar skiten ur de här företagen som har lämnat landet och tagit jobben med sig. När de skickar tillbaka sin produkt hit, beskatta skiten ur dem.

– En sak jag dock verkligen inte gillar är hans twittrande. Han är USA:s president och jag tycker att han borde hålla sådana åsikter för sig själv.

Han tycker till exempel inte att Trump borde ha skrivit på Twitter att Barack Obama avlyssnat hans telefoner.

– Jag tror att det är möjligt att det kan ha hänt. Men det är så kontroversiellt att han borde ha väntat tills han hade bevis som han kunde presentera, säger Mike Husar.

Både han och Mike Young räknar dock med att Donald Trump kommer att bli omvald i presidentvalet 2020.

– Jag tror att USA är på väg in i en ny era av välstånd som kommer att vara bra för alla. Jag tror att han kommer att ena vår nation och förhoppningsvis kommer det att leda till att Mike Pence blir vald till president 2024, säger Mike Young.

Fyra poliser i kvarteret

Mot slutet av intervjun kommer vi in på Chicago och stadens sociala problem. Mike Young tror att Trump kommer kunna minska segregation och utanförskap genom att skapa fler jobb.

Han konstaterar att det bor väldigt få svarta i Mount Greenwood men säger att han tror att det har med olika gruppers socioekonomiska förutsättningar att göra snarare än rasmotsättningar. Varken Mike Young eller Mike Husar tycker att skjutningen av Joshua Beal har påverkat området.

– Inte alls. Det finns en bild där han riktar sitt vapen mot en polis – vad skulle de ha gjort? säger Mike Young.

– Det finns ett starkt stöd för poliser här. Vi har fyra stycken bara här i kvarteret. Jag har några grannar som var där när det hände. De trodde att han skulle skjuta polisen. Om någon riktar en pistol mot dig skjuter du, det skulle jag ha gjort, oavsett om personen var svart, vit, grön eller rosa, säger Mike Husar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Chicago

Rasism

USA