Irans ex-president ger Trump råd – om kvinnor

Reporter: Josefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Ebrahim Noroozi/AP
Irans ex-president Mahmoud Ahmadinejad.

Donald Trump har kritiserats för sin kvinnosyn.

Nu läxas han upp av ingen mindre än Irans ex-president Mahmoud Ahmadinejad:

– Historiens stora män har visat den största respekt för kvinnor.

USA:s president Donald Trump har kritiserats för sin kvinnosyn. Under hans kandidatur släpptes bland annat en video där Trump skryter om att begå sexuella övergrepp. Det fick fler kvinnor att träda fram och berätta om sexuella övergrepp som Trump utsatt dem för.

Glädjs över hans syn på USA

Nu tar Irans tidigare president Mahmoud Ahmadinejad till orda.

Han har skrivit ett öppet brev till den amerikanska presidenten där han bland annat betonar vikten av att respektera kvinnor.

– Historiens stora män har visat den största respekt för kvinnor och erkänt deras gudagivna förmågor, skriver Ahmadinejad i brevet.

Brevet har publicerats både på engelska och farsi på Ahmadinejads hemsida och innehåller mer kritik men också hyllningar.

– Ers Excellens har sanningsenligt beskrivit USA:s politiska system och valstruktur som korrupt och slutet, skriver han.

”USA tillhör alla nationer”

Men en stor del av brevet har Ahmadinejad använt till att uppmana Trump att avsluta USA:s interventioner i Mellanöstern och sluta med tidigare amerikanska administrationers "arrogans".

Som väntat tar han upp USA:s inreseförbud för medborgare i sju huvudsakligen muslimska länder, däribland Iran.

– Förekomsten och konstruktiva insatsen av eliten och forskare från olika länder, inklusive den miljonbefolkning av mina iranska landsmän har haft en viktig roll i utvecklingen av den amerikanska ... den samtida amerikanska tillhör alla nationer.

Ahmadinejad har en förkärlek för att skriva brev till olika världsledare. Han har bland annat skrivit till USA:s tidigare president Barack Obama, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och påven.

Publicerad: