Ny forskning: ”Morgontrötta är smartare”

Uppdaterad 2018-03-27 | Publicerad 2017-03-18

Är du en sådan som trycker på snooze-knappen flera gånger varje morgon och helst av allt ligger kvar i sängen några minuter extra? Det kan vara ett tecken på intelligens, enligt brittiska forskare.

De brittiska forskarna Kaja Perina och Satoshi Kanazawa har kommit fram till att morgontrötta personer tenderar att vara mer intelligenta än de som hoppar upp ur sängen illa kvickt om morgonen, skriver Måbra.

Studien visar att personer med högre IQ tenderar att gå och lägga sig senare på kvällen och stiga upp senare på morgonen, både på vardagar och under helgen. De allra smartaste gick och la sig efter midnatt – i genomsnitt klockan 00.29.

Förklaring i evolutionen

Förklaringen, ska vi enligt forskarna finna i evolutionen. Förr i tiden steg alla upp tidigt på morgonen och begav sig också till sängs tidigt eftersom de inte hade tillgång till artificiellt ljus. Historiskt sett är elektricitet en relativt ny uppfinning och det är vår moderna teknik som gör det möjligt för oss att snoooza i evigheter. Och det är bara de allra smartaste som hunnit anpassa sig till våra nya förutsättningar.

En annan studie från University of Southhampton har jämfört socioekonomiska faktorer hos 1229 män och kvinnor med olika dygnsrytmer. Då fann de att personer som går och lägger sig senare än 23:00 och stiger upp efter 8:00 har högre inkomst och en bättre levnadsstandard än morgonpigga människor.

Följ ämnen i artikeln