Mugabe ”fängslad” i Zimbabwe

NYHETER

Presidenten och diktatorn Robert Mugabe ska vara fängslad i Zimbabwe, enligt BBC.

Armén har tagit kontrollen över huvudstaden Harares gator, men nekar till att man genomfört en kupp.

I statlig tv uppger man att presidentens säkerhet ska vara garanterad.

1 av 8 | Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP
Emmerson ”Krokodilen” Mnangagwa.

Explosioner och skottlossning hördes i natt i Harare nära presidentens bostad, enligt vittnen.

– Från husets håll hörde vi 30 eller 40 skott som avlossades under tre eller fyra minuter strax efter klockan två på natten, säger en invånare som bor nära president Robert Mugabes herrgård i förorten Borrowdale, till nyhetsbyrån AFP.

Soldater har tagit över landets statliga tv ZBC:s huvudkontor, men säger samtidigt i ett uttalande att det som pågår inte är en kupp.

Trots det kommer uppgifter om att Robert Mugabe har gripits, från flera internationella nyhetsbyråer. BBC uppger att hustrun Grace har lämnat landet.

”Är i säkerhet”

Den 93-årige Mugabe ska vara i säkerhet, uppger en armétalesperson i tv-sändningen.

– President Mugabe och hans familj är i säkerhet. Det här är ingen militärkupp för att ta regeringsmakten. När vi uträttat vårt uppdrag kommer allt att gå tillbaka till det normala.

En sydafrikansk nyhetssajt, News24, rapporterar att Mugabe förbereder sig för att lämna sin post som president. Uppgiften har man fått från en källa inom regeringen.

Sydafrikas president Jacob Zuma har talat med Mugabe och uppger att denne mår bra. Man kommer att skicka särskilda sändebud till Zimbabwe, är beskedet från Zuma.

Foto: JEKESAI NJIKIZANA / AFP
Diktatorn Robert Mugabe med sin fru Grace Mugabe på ett partimöte den 8:e november.

Militärens insats ska handla om att komma åt ”personer i presidentens närhet, som begår brott som orsakar socialt och ekonomiskt lidande i landet”.

De som militären kallar kriminella ska nu ställas inför rätta, säger talespersonen.

– Även om det inte ser ut som en kupp, så är det en kupp, säger den lokala analytikern Alex Magaisa, till brittiska tidningen The Telegraph.

Ny tillförordnad president

Uppgifter i olika medier har gjort gällande att den förre vice presidenten Emmerson Mnangagwa, även kallad ”Krokodilen”, nu är tillförordnad president i landet. 75-åringen fick nyligen sparken från vicepresidentposten för att han ”svikit i lojalitet”, och flydde då landet. Men han har starkt stöd av militären, och sa i förra veckan att han skulle återvända till Zimbabwe.

– Det här är en korrigering i en stat som svängt ner mot avgrunden. Det är slutet på ett mycket plågsamt och ledsamt kapitel i en ung nations historia, där en diktator, som han blev i takt med åldrandet, övergett sin post till ett gäng banditer kring sin hustru, säger Mnangagwasupportern och arméveteranen Chris Mutsvangwa, om Mugabe, till nyhetsbyrån Reuters.

Så har Mugabe hållit sig kvar vid makten 00:39

På andra sidan maktkampen står nämligen Mugabes 52-åriga fru Grace Mugabe, som bland annat ungdomsförbundet i Zanu-PF vill se som nästa ledare i landet. Ordföranden för ungdomsförbundet, Kudzai Chipanga, uppges också ha gripits under onsdagen.

Den före detta amerikanska FN-ambassadören Samantha Power gör analysen att det är Grace Mugabes närmande mot makten som gjort att partiet Zanu-PF nu till slut tycks ha fått nog.

– När det blivit tydligt att hon menar allvar med att söka makten och ta presidentskapet har det nog fått dem att gripa in, säger Power till BBC.

En talesperson för EU-kommissionen har uppgett att man följer situationen och vill se en fredlig lösning.

ARTIKELN HANDLAR OM