Donald Trumps kopplingar till Ryssland

Uppgifter: ”Trumps säkerhetsrådgivare skulle kidnappa predikant”

Av: 

Martin Schori

NYHETER

Trumps nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn fick sparken efter knappt en månad.

Nu utreds han för Rysslandskontakter – men den särskilde åklagaren har hittat ett annat spår.

Flynn påstås ha planerat att kidnappa en kontroversiell turkisk predikant – och skicka honom till Erdogan.

Michael Flynn var en av Donald Trumps viktigaste medarbetare i rollen som nationell säkerhetsrådgivare.

Men efter bara 24 dagar på jobbet fick han sparken efter att ha ljugit för vicepresidenten Mike Pence om sina kontakter med den ryske USA-ambassadören.

Flynn omfattas nu av den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning om eventuella kopplingar mellan Donald Trumps kampanjstab och Rysslands regering.

Nu har Mueller dock fått upp ett nytt spår, som rör en annan stor utrikespolitisk händelse: det misslyckade kuppförsöket i Turkiet.

Efter att kuppmakarna brutalt slagits ner av den turkiska militären och polisen anklagade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan den muslimske predikanten Fethullah Gulen för att ligga bakom upproret.

Fethullah Gulen

Erdogan har krävt att USA ska lämna ut Gulen till Turkiet – men USA har hittills vägrat.

Men enligt Wall Street Journal har Michael Flynn och hans son Michael Flynn Jr ingått i en plan som gick ut på att kidnappa Gulen från hans bostad i Pennsylvania, USA – och föra honom med privatjet till fängelseön Imrali i Turkiet. För det skulle duon få 15 miljoner dollar, drygt 125 miljoner kronor.

Flynn uppges ha träffat turkiska tjänstemän på restaurangen 21 Club i New York för att diskutera upplägget. Mötet ägde rum i december 2016, alltså efter att han utsetts till nationell säkerhetsrådgivare i Trumps regering, vilket skedde i november. Vid tillfället jobbade Flynn och hans son som säkerhetskonsulter i ett eget bolag.

”Upprörande”

Flynns advokat Robert Kelner förnekar bestämt medieuppgifterna och kallar dem "upprörande" och "falska".

Han säger att de tidigare, av respekt för de olika utredningarna kring Trumpkampanjen, valt att inte kommentera olika uppgifter men att fredagens rapportering nått en gräns.

"Dagens påståenden om general Flynn, allt från kidnappning till bestickning, är så upprörande och skadliga att vi måste göra ett undantag från vår regel: de är falska", skriver han i ett uttalande.

Gulen, som tidigare var Erdogans allierade, har förnekat att han varit inblandad i kuppen. Tusentals människor har fängslats eller fått sparken från sina jobb efter kuppförsöket.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Viker sig Trump för Erdogan?

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trumps kopplingar till Ryssland

Michael Flynn

Robert Mueller

Recep Tayyip Erdogan

Stephen Miller

Donald Trump

USA