Gangsterledare sköts ihjäl på operationsbordet

avStaffan Dickson

NYHETER

Den efterlyste mexikanske gangsterledaren Jesus "El Kalimba" Martin hade lagt sig under kniven för att byta utseende och ta bort sina fingeravtryck.

Då stormade beväpnade män in och sköt ihjäl honom och tre andra personer.

Samma dag mördades ytterligare åtta personer i uppgörelser som tros vara kopplade till ”El Kalimbas” gäng.

1 av 9 | Foto: POLISEN

Jesus "El Kalimba" Martin var ledare för ett brottssyndikat som specialiserat sig på att stjäla bensin och diesel från ledningar.

Mexikos regering uppskattar att stölderna varje år kostar landet en miljard dollar. Näst knarkhandeln är fenomenet det största problemet inom den organiserade brottsligheten i landet, skriver nyhetsbyrån AP.

”El Kalimba” var efterlyst av mexikanska myndigheter och lade i måndags in sig på på plastikklinik i delstaten Puebla i Mexikos centrala delar.

Utreder personal

– Med ett antal plastikkirurgiska ingrepp försökte han förändra sitt ansikte och ta bort sina fingeravtryck så att han inte skulle kunna bli igenkänd, säger åklagare i ett uttalande enligt nyhetsbyrån AFP.

När han låg på operationsbordet stormade beväpnade män in och sköt ihjäl ”El Kalimba” och tre andra personer.

Förövarna misstänks ha varit medlemmar i samma liga som ”El Kalimba”. Myndigheterna utreder även huruvida personal på kliniken kan ha varit inblandade i morden.

Fem mördade på gård

På andra håll i delstaten Puebla mördades i måndags ytterligare åtta personer i uppgörelser som tros vara kopplade till ”El Kalimbas” gäng.

Förövarna på plastikkliniken misstänks även ha varit inblandade i morden på fem personer på en gård i byn Tlaltenango, skriver AFP. En av de mördade var gårdens ägare, ”El Cuino” eller ”El Kino”, som även han varit inblandad i bränslestölder.

Efter morden sökte myndigheter igenom gården och hittade tuber, pumpar, ventiler och annan utrustning som används vid bränslestölder.

 

LÄS OCKSÅ: El Chapo: Jag har dödat tusentals

ARTIKELN HANDLAR OM

Mexiko

Brott