Vem är kvinnan vars huvud hittades i Economy Borough?

avNiklas Eriksson

NYHETER

Tio meter in i skogen hittade tonårspojken ett kvinnohuvud.

Snart tre år senare är fyndet i Pennsylvania fortfarande ett mysterium – vem var kvinnan?

1 av 5 | Foto: REUTERS

Economy Borough är en småstad i Pennsylvania med cirka 12 000 invånare. I december 2014 gjorde en tonårspojke en makaber upptäckt en kort bit in i skogen från Mason Road.

Bland löven låg ett kvinnohuvud.

Inga andra kroppsdelar.

Inga tillhörigheter.

Ingenting.

Bara ett huvud som tre år senare inte har gått att identifiera. Mysteriet rymmer dessutom många fler frågetecken än bara vem hon var och hur hon hamnat där. Det på grund av hur det har behandlats efter döden.

Röda gummikulor som ögon

Det finns inga dna-spår eftersom de har förstörts av att huvudet har balsamerat, skriver Reuters. Kvinnans ögon har också ersatts med röda gummikulor – ett fenomen som det inte har gått att hitta någon rimlig förklaring till.

– Röda gummibollar används inte inom begravningsindustrin eller inom organdonationer, säger Kevin Moran, balsameringsexpert vid American Academy McAllister Institute of Funeral Service i New York till Reuters.

– Under mina 40 år i branschen har jag aldrig sett något liknande.

Utredarna har också svårt att förklara hur huvudet har skiljts från kroppen eftersom det är gjort på ett extremt professionellt sett. En teori är därför att skälet till att det kapats från kroppen kan vara att hennes kropp använts vid handeln med organ för forskning.

Svårspårad handel med kroppar

Teorin med organhandel inom forskningsvärlden stöds bland annat av att den branschen i USA inte är särskilt hårt reglerad, till skillnad från organdonationer, skriver Reuters.

Det gör att det är svårt att spåra kroppar som donerats till branschen.

– Det finns många ställen att skaffa kroppar men det är svårt att spåra dem bakåt efter de sålts, säger Michelle Vitali, anatomiprofesseor vid Edinboro University till Reuters.

Hon är övertygad om att just handeln med organ är en del av svaret på gåtan med det mystiska fyndet i skogen.

– Kroppen har styckats på ett professionellt sätt. Det härstammar från handeln med kroppsdelar, säger Vitali till Reuters.

– Det här är det ingen som gjort med en kökskniv eller nåt sådant. Det är välgjort och snitten har lagts perfekt.

Hur hamnade huvudet i skogen?

Men det ger ingen förklaring till varför huvudet hamnat i skogen i Economy Borough utanför Pittsburgh.

– I två och ett halvt år har jag kämpat med det här. Och inte kommit någonstans, säger Andrew Gall, chefsutredare vid åklagarkammaren i Beaver County till Reuters.

– Det driver mig till vansinne. Jag har aldrig stött på ett fall där en kroppsdel dykt upp på det här sättet.

Men de ger inte upp. Utöver tekniska lösningar som att försöka anlaysera och spåra ämnen som hittats på kroppen till en geografisk plats har polisen också försökt återskapa kvinnans ansikte för att få allmänhetens hjälp att identifiera henne.

– Jag kommer inte bara ge upp hoppet om att lösa det, jag tänker hela tiden att det kommer ett genombrott som leder oss vidare. Nån kommer att komma på något som hjälper oss lösa det här, säger Andrew Gall till Reuters.

Ovanligt att dömas för mord utan kropp 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM