Så kan ett krig mellan USA och Nordkorea sluta

avSimón Bustamante

300 000 människor skulle dö vid en militär konflikt mellan USA och Nordkorea – bara under de första dagarna.

Det fastslår en ny rapport från amerikanska kongressen – som listar sju alternativ på hur man ska hantera hotet från Kim Yong-uns kärnvapenprogram, rapporterar Yonhap.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Regimskifte, avskräckningsmedel – och att USA drar tillbaka alla sina trupper från Sydkorea.

Det är några av de sju militära alternativ som amerikanska kongressen listat i en ny rapport om hur USA ska hantera hotet från Nordkoreas kärnvapenprogram, skriver sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Rapporten kommer efter månader av eskalerande spänningar mellan de två länderna – där både Donald Trump och Kim Jong-un upprepade gånger hotat med krig och ödeläggelse.

Förslag: Skjut ner alla missiler

I ett av kongressrapportens mer offensiva scenarior föreslås att USA hädanefter skjuter ner samtliga missiler som Nordkorea testskjuter – i ett annat att man ”eliminerar” regimens möjligheter att producera långdistansrobotar och kärnvapen.

Skulle en militär konflikt bryta ut på Koreahalvön räknar rapporten med att uppemot 300 000 människor kommer att dö – bara under de första dagarna.

Då utgår man från att Nordkorea bara använder sig av konventionella vapen – och inga kärnvapen.

Kan dra in Japan i kriget

Sammanlagt bedömer rapporten att uppemot 25 miljoner människor på båda sidor av gränsen på Koreahalvön skulle drabbas av ett krig, inklusive 100 000 amerikanska medborgare.

Den siffran skulle stiga om ytterligare ett av rapportens scenarior blir verklighet, nämligen att Kim Jong-un tar konflikten ett steg längre och börjar avfyra missiler mot Japan.

Kostnaderna för ett konventionellt krig på Koreahalvön, det vill säga utan kärnvapen, skulle enligt rapporten landa på uppemot 70 procent av Sydkoreas BNP – som förra året landade på 1,4 biljoner amerikanska dollar.

Sex fascinerande fakta om Nordkoreas diktatorer 00:34
ARTIKELN HANDLAR OM