Vincent har tatuerat sina ögonvitor svarta

NYHETER

För cirka ett år sedan tog Vincent Muskel Berg beslutet att tatuera sina ögonvitor svarta – trots att han riskerade att bli blind, skriver Eskilstuna-Kuriren.

– De flesta blir chockade först när det får veta att det är en tatuering och inte linser, säger han till Aftonbladet.

1 av 5 | Foto: Privat
Vincent har tatuerat sina ögonvitor svarta.

Sedan Vincent Muskel Berg, 32, var yngre har han velat tatuera sina ögonvitor.

– Jag hade sett det i någon film. Det såg ganska ballt ut tyckte jag, och tänkte att det vore coolt om jag kunde göra det själv.

Men ingen i Sverige utför denna typ av tatueringar, vad han vet, så åren gick och han tänkte inte så mycket mer på det – till en dag då han kom i kontakt med en tatueringsstudio i Sankt Petersburg i Ryssland. De kunde tatuera honom som han ville.

– Så vi bestämde tid och jag åkte och gjorde det.

”Kändes som de skulle köra ut ögat”

Under tatueringstiden, som skedde för ett år sedan använde de sig av en insulinnål med bläck i som man trycker genom vitögat.

– Man måste göra det på minst fyra ställen runt iris så att man täcker hela ögat. Jag fick göra det sex gånger på ena ögat och sju gånger på det andra. Jag hade svårt att hålla ögat still, det är en omfattande process. De var försiktiga och väldigt duktiga.

”Ingreppet”, som brukar ta cirka 45 minuter, tog en timme.

– Det kändes kan jag definitivt säga. Det var väldigt obehagligt, det värsta var inte när de körde in nålen utan när de körde ut den – då kändes det som att ögat skulle hänga efter. Det var väldigt obekvämt.

Han var aldrig rädd, trots att ett feltryck med nålen hade kunnat innebära att han blivit blind för resten av livet – vilket hans föräldrar fasade över.

– Jag tänkte att blir jag blind på ena ögat så har jag fortfarande det andra kvar. Jag var inte rädd eller nervös, jag visste vad jag gav mig in på. Jag tyckte att det kan vara värt att se hur det går. Man måste se hur långt man kan gå för att veta var det tar stopp.

Om reaktionerna: ”Det är bara oförstånd”

Omgivningen har reagerat olika. Vissa säger att det är coolt och att det ser häftigt ut. Medan andra pekar och tittar lite extra, eller rentav glor, menar Vincent. På hans Instagramkonto är det blandade reaktioner.

– Några tar upp mobilen och fotograferar. Det är inte schysst men jag hade inte kunnat vänta mig något annat. Så vitt jag vet är jag ensam om detta i Sverige. Utomlands är de mer öppna och kommer fram och pratar, det tycker jag om, säger han och fortsätter:

– Jag tänker så här, de ojar och jämrar sig över något de inte har någon aning om var det är för något. En sådan sak brukar grunda sig i rädsla eller avundsjuka. Det är bara oförstånd från deras sida. Läs på lite och bli mer öppna för olikheter. Det är inte så mycket begärt, man måste behandla andra som man själv vill bli behandlad.

Man vänjer sig med hur Vincent ser ut. Det har i alla fall hans dotter gjort som inte tyckte det var så snyggt i början, menar han.

– De flesta blir chockade först när det får veta att det är en tatuering och inte linser. Men det är en vanesak, man märker ganska snart att jag inte är så farlig som jag ser ut.

ARTIKELN HANDLAR OM