Stor spridning av kikhosta
Peter Wallberg/TT, Kristina Erkenborn/TT
Publicerad 2024-09-05
Antalet fall av kikhosta fortsätter att öka. Nu vill Folkhälsomyndigheten öka medvetenheten om att en stor spridning av sjukdomen pågår i Sverige.
Kikhostebakterien sprids oftast under sensommaren och hösten. Långvarig hosta, allvarliga andningsbesvär och svårighet att äta är vanliga symtom.
Under juli rapporterades 293 fall av kikhosta, varav 24 bland barn under ett år. Under augusti 497 fall, varav 35 barn under ett år.
– Det här är bekymmersamt för kikhosta kan vara en mycket allvarlig och till och med dödlig sjukdom för spädbarn och vi vet att en hel del barn har varit inlagda, säger Johanna Rubin, barnläkare och utredare på Folkhälsomyndigheten.
Minsta hårdast drabbade
Vaccin mot kikhosta ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet, men första dosen ges först vid tre månaders ålder vilket betyder att det är de riktigt små barnen som riskerar att bli allvarligt sjuka.
– Vaccinet fungerar bra mot allvarlig sjukdom och vi har en bra täckning för barnvaccinationsprogrammet, så i antal gäller det inte så många barn. Men det är få andra sjukdomar som spädbarn blir så allvarligt sjuka av, säger Johanna Rubin.
Sedan två år tillbaka rekommenderar Folkhälsomyndigheten också att gravida ska ta vaccin mot kikhosta efter graviditetsvecka 16, vilket medför att barnet föds barnet med antikroppar från mamman.
– Enligt graviditetsregistret ser vi en 60–70-procentig täckning vilket överträffat våra förväntningar, men det är fortfarande relativt nya rekommendationer som behöver få tid att sätta sig, säger Johanna Rubin.
Öka medvetenheten
Enligt Folkhälsomyndigheten är det angeläget att medvetenheten ökar om att kikhosta sprids. Barn under sex månader ska helt undvika att träffa snuviga och hostiga personer.
Totalt har 1 236 fall av kikhosta rapporterats i år, varav 109 bland barn under ett år. Ökningen av antalet fall tros bero på att immuniteten mot sjukdomen minskat under pandemin.