Biden om Trumps immunitet: Kan strunta i lagen

TT-AFP

Publicerad 2024-07-02

Joe Biden vid nattens pressträff.

Donald Trump står i praktiken över lagen. Det säger USA:s president Joe Biden vid en pressträff efter Högsta domstolens utslag om expresidentens åtalsimmunitet på måndagen.

– Jag vet med mig att jag kommer att respektera de begränsningar som finns för presidentens makt, som jag levt med i tre och ett halvt år. Men alla presidenter inklusive Donald Trump är nu fria att strunta i lagen, sade Biden vid en pressträff i Vita huset natten mot tisdag svensk tid.

HD slog på måndagen fast att tidigare presidenter åtnjuter åtalsimmunitet om deras agerande bedöms ha skett inom ämbetet, men inte om de agerat som privatpersoner.

Domarna avgjorde dock inte huruvida Trumps agerande inför stormningen av Kapitolium i januari 2021 omfattas av immuniteten.

Ärendet skickas därför tillbaka till lägre instans som ska avgöra frågan om Trump agerade som president eller presumtiv presidentkandidat och därmed privatperson när han höll ett politiskt massmöte före den dödliga kongressattacken.

Därmed lär rättsprocessen mot Donald Trump inte inledas före höstens val. Trump anklagas i det federala åtalet för att ha försökt få resultatet av presidentvalet 2020 ogiltigförklarat.

Biden kommenterade inte sin hårt kritiserade insats under förra veckans debatt mot Trump och svarade heller inte på frågor från journalisterna på plats.