Så påverkas bensinpriset av konflikterna i Mellanöstern
Publicerad 2024-10-06
Saudiarabien hotar med rekordbillig olja.
Israel och Irans allierade hotar i stället med ett krig som gör den rekorddyr.
I vinter kan priset på bensin sjunka till 15 kronor – eller rusa mot 20 kronor.
– Det värsta scenariot vore om det blir stopp på transporter ut ur Mellanöstern, regionen står för 30 procent av världens oljeproduktion, säger Christian Kopfer, råvaruanalytiker.
Världen håller andan i väntan på Israels hämnd på Iran, efter den massiva missilattacken 1 oktober.
Om Israel slår mot Irans oljeindustri hotar Iraks mäktiga och Iranstödda shiamilis Kataib Hezbollah med ett ”energikrig” som berövar världen ”12 miljoner fat olja om dagen”, enligt Washington-Post.
– Antingen får alla njuta av energins välsignelser, eller så får ingen göra det, säger Abu Ali al-Askari från Kataib Hezbollah.
PLUS: Elpriset kan chockhöjas – så skyddar du dig
Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer säger att det vore mycket olyckligt om konflikten sprider sig så mycket att oljeländerna i Mellanöstern inte får ut sina produkter till omvärlden.
Ett skräckexempel är att Iran och dess allierade stänger Hormuzsundet och attackerar saudiska oljeanläggningar.
– Mellanöstern står för 30 procent av världens oljeproduktion, det bortfallet kan oljemarknaden inte svälja, det påverkar hela världsekonomin, säger Kopfer till Aftonbladet.
För Aftonbladet har Kopfer räknat på hur höjda oljepriser påverkar plånboken för vanliga svenskar.
– Om oljan stiger till 100 dollar per fat, från dagens pris på ca 80 dollar, så stiger bensinpriset till 19–19.50 kronor, givet att dollarkursen är på samma nivå, säger han.
Hur påverkas priset om 30 procent av utbudet försvinner från marknaden?
– Stängs Hormuzsundet under en längre period är nog faran att det snabbt blir över 100 dollar, och då riskerar bensinen att kosta över 20 kronor.
Allt är dock inte mörka moln på oljehimlen. Wall Street Journal rapporterar att den saudiska oljeministern Abdulaziz bin Salman i veckan hotade med ett priskrig där de dumpar priset till 50 dollar per fat.
Oljeministern anklagar Irak och Kazakstan att producera för mycket olja, samtidigt som USA översvämmar marknaden med billig olja.
– Saudierna vill lära USA en läxa. Genom att släppa ut olja på marknaden kan man få stopp på tillväxten på amerikansk frackingindustri.
Vad innebär det för de svenska konsumenterna?
– Om oljan sjunker till 50 dollar per fat blir bensinpriset förmodligen 15–15.50 kronor.
Hur snabbt når de här prisändringarna bensinpumparna?
– Det tar några dagar bara.
Vilket scenario tror du är troligast?
– Sannolikheten att det blir ett storkrig kan jag inte svara på, men om det sker en rejäl störning på oljeleveranserna då far vi nog snabbt upp till över tresiffrigt per fat.
– Det är däremot en betydande risk för någon form av priskrig där Opec vill ta tillbaka marknadsandelar. Saudierna har redan signalerat att de kommer att börja skruva på kranarna i slutet av året. Det som talar emot ett priskrig, modell större, är att ingen av producenterna kommer tjäna på det.