Danska kungaparet tas emot på Stockholms slott

Petra Hedbom/TT

Publicerad 2024-05-06

Danmarks nyblivna kungapar, kung Frederik X och drottning Mary, har anlänt till Stockholm. På schemat står möte med astronauter och en galamiddag på slottet.

Tvådagarsbesöket som inleds på måndagen är det allra första statsbesök kung Frederik och drottning Mary avlägger som nyblivna kungligheter.

Vid klockan 10 på måndagsförmiddagen anlände de till Skeppsholmen ombord på kungaslupen Vasaorden. Med ombord var också kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Därefter begav de sig till Stockholms slott där bland andra prinsessan Estelle och prins Oscar väntade.

På måndagens schema står bland annat lunch på slottet med det svenska kungaparet, möte med talmannen och statsminister Ulf Kristersson (M).

Under eftermiddagen besöker de båda kungaparen Kungliga tekniska högskolan (KTH) där de bland annat ska träffa de svenska astronauterna Christer Fuglesang och Marcus Wandt, samt deras danska motsvarighet Andreas Mogensen. Kvällen avslutas med galamiddag på slottet.

Det finns nära släktband mellan de danska och svenska kungahusen och Frederik X och kronprinsessan Victoria är sysslingar.

Frederik X blev Danmarks kung den 15 januari då hans mor, drottning Margrethe, abdikerade och överlät tronen till honom.

ANNONS