Nyheter

Tommys son dog av nätdrogen fentanyl

avTT

Foto: Kicki Nilsson
Tommy Jansson med en inramad bild av sin son Fredrik, som dog av fentanyl. Åtta människor dog sedan de använt fentanylanaloger de köpt på nätet. Nu döms två bröder som låg bakom försäljningen för grovt vållande till annans död.

Fredrik dog bara 27 år gammal efter att ha tagit drogen akrylfentanyl. Han sprejade sig i näsan och föll död ned på golvet, berättar pappan Tommy Jansson för TT.

– Det är åtta människor som gått åt. Och att de får så få år, säger han om domen som föll på torsdagen.

Det var i juni 2016 som Fredrik förgiftades av akrylfentanyl, en variant av fentanyl. Han hade ingen aning om hur farlig drogen var och dog omedelbart, enligt pappan.

De två bröderna som sålde drogen på nätet har dömts i tingsrätten för grovt vållande till annans död och får fem och ett halvt års fängelse respektive fyra års fängelse.

"Tycker det är konstigt"

Tommy Jansson har en splittrad känsla inför utfallet. Första intrycket var "ja" eftersom han aldrig var övertygad om att männen skulle dömas då drogen kan vara laglig.

Samtidigt tycker han att straffen kunde ha varit hårdare.

– Jag tycker det är lite konstigt, det är åtta människor som gått åt. Och att de får så få år, säger han.

Han berättar att sonen befann sig på ett behandlingshem för ett kraftigt tablettmissbruk när dödsfallet inträffade. Substansen hade han beställt via nätet.

Enligt rätten är det uteslutet att de åtta som dött har tagit sina liv. Tommy Jansson är också övertygad om att sonen inte begick självmord. Fredrik hade kontakt med storebror, lillebror och flickvännen samma vecka och skrev bland annat att han skulle bli glad att träffa flickvännen om några dagar eftersom han hade "permission" från behandlingshemmet, som bedrev öppenvård.

– Hade han velat göra det hade han kunnat göra det för länge sedan. Annars hade han aldrig gått med på att lägga in sig.

"Svårt att hantera"

Tiden efter att familjen fick besked om dödsfallet beskriver Tommy Jansson som kaotisk. Många har påverkats, inte bara de närmaste utan även släkt och vänner.

– Det är en annan som ska gå bort före barnen. Man har svårt att hantera det, säger han.

Nu driver han en kamp för att fler ska bli vaksamma på den livsfarliga drogen och att lagen ska ändras så att det inte ska vara tillåtet att ändra någon molekyl i preparaten för att få sälja dem.

– Ungdomar ska inte gå och dö av det här, säger Tommy Jansson.