31-åring misstänks för terrorplaner – tillslag mot lägenhet i Stockholm

avJohn Granlund

NYHETER

När 31-åringen greps på ett X2000-tåg hade han en stor kniv, korancitat och ritningar över ett köpcenter i väskan.

Aftonbladet kan nu avslöja nya detaljer om mannen – som är tidigare dömd för en attack med hammare i centrala Stockholm.

I går slog maskerade antiterrorpoliser till mot hans adress i norra Stockholm.

Mannen anhölls tidigt i går morse och är på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till terrorbrott.

Enligt Aftonbladets myndighetskällor är den misstänkte mannen en 31-åring skriven i norra Stockholm.

Samma uppgiftslämnare uppger att han i sin väska - utöver ritningar över Åhléns i Uppsala samt korancitat - hade en ”stor kniv”.

I går kväll slog sex stycken maskerade antiterrorpoliser till mot mannens adress.

1 av 3 | Foto: PONTUS ORRE

”Hade dragna vapen”

I lägenheten bor en familj - mamma, pappa och deras bebis. De nyblivna föräldrarna berättar för Aftonbladet att de hyr bostaden i andra hand av den terrormisstänkte mannen som bor någon annanstans, enligt familjen.

– Poliserna knackade på dörren och skrek ’Polis, upp med händerna’. De var maskerade och hade dragna vapen och stora sköldar som de gömde sig bakom. De skrek och bar sig åt och först fick jag inte ens ta ut vårt barn ur lägenheten. Jag började gråta, säger kvinnan till Aftonbladet.

Vid tillslaget var bara kvinnan, hennes barn och hennes mamma som är på besök på plats i lägenheten. Husrannsakan ska ha pågått i över en timme och omfattat noggrann kontroll av lägenheten samt ett källarförråd.

– Det är väldigt obehagligt för oss. Vi hyr den här lägenheten i andra hand av den här killen som jag fick kontakt med över Blocket, säger pappan.

Hyr av terrormisstänkta mannen

Han berättar att han träffat den terrormisstänkte mannen fyra gånger i samband med praktiska ärenden kring lägenheten.

– Det har varit en del problem och krångel om hyran från hans sida. Det har inte fungerat bra. Men jag har inte sett något som tyder på någon extremism, säger mannen.

Den terrormisstänkte mannen är svensk medborgare och har bott i landet större delen av sitt liv.

För ett par år sedan dömdes han för att ha attackerat två ordningsvakter med en hammare som han bar på sig när han försökte komma in på en krog i centrala Stockholm. Vid tillfället var han också beväpnad med kniv men ingen av ordningsvakterna ska ha skadats.

Samverkar med Säpo

Under helgen genomförs en rad utredningsåtgärder för att ta reda på vad 31-åringen gjort i Malmö innan gripandet - och i vilken mån han planerat ett terrorbrott.

– Brottsforum är ju Malmö och vi vet att han varit här mer än en dag, säger Petra Stenkula som är chef över utredningsenheten i polisregion syd.

Mannen nekar till brott, enligt polisen, och på måndag kommer åklagaren ta beslut om att begära en häktning eller inte.

– Vi samverkar med Säpo eftersom normalt sett är det de som leder utredningar av detta slaget. I ett initialt skede är det polisen som nu håller i utredningen men vi gör fortlöpande bedömningar tillsammans med Säpo, säger Petra Stenkula.

Hon vill inte kommentera hur man arbetar med utredningen under helgen eller husrannsakan.

– Han är fortsatt anhållen på sannolika skäl och vi utför ett antal utredningsåtgärder under helgen som åklagaren har begärt. Det kommer också att bli ytterligare förhör, säger Petra Stenkula.

Så stor är risken att dö i ett terrordåd 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM

Terrorism

Brott

Säpo

Malmö

Stockholm