”Sa att han skulle förvara möbler i containern”

Säpo har kopplats in efter upptäckten av automatvapen och en polisuniform i en container i Taberg.

En man med kopplingar till vänsterautonoma kretsar jagas nu av polis och en skolanställd man i 40-årsåldern sitter häktad sedan i går.

– Han sa att han skulle förvara möbler i containern, säger företagaren som hyrde ut behållaren till den skolanställde.

Mannen i 40-årsåldern häktades i går på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott och förberedelse till grovt rån.

Nu bekräftar åklagaren Aftonbladets tidigare uppgifter om att ytterligare en person söks av polisen i Taberg-fallet.

Enligt källuppgifter rör det sig om en man som har tydliga kopplingar till den vänsterautonoma rörelsen i Jönköping.

Den eftersökta mannen är anhållen i sin frånvaro.

– Det finns ett sådant beslut. Mer än så kan jag inte kommentera, säger Petra Schöniger, åklagare.

Tidigare anhållen: Sa att han skulle förvara möbler i containern

Historien om polisens insats hos ett företag i Taberg utanför Jönköping tog ny fart när Aftonbladet kunde berätta om vad som fanns i en av containrarna på ägorna.

Från containern beslagtog polisen flera automatvapen, en polisuniform, löshår och peruker, enligt uppgifter från en källa med insyn.

Polisen ryckte ut till platsen på nationaldagen och tre personer anhölls i ett första skede misstänkta för grovt vapenbrott.

På kvällen den 7 juni anhölls en fjärde, den nu häktade skolanställde mannen i 40-årsåldern.

De tre som först hade anhållits släpptes fria men är inte avförda från utredningen.

Aftonbladet har pratat med en av de tidigare anhållna, en företagare som uppger att han hyrt ut containern till mannen i 40-årsåldern i cirka två års tid.

– Jag frågade vad han skulle ha i containern och han sa att han skulle förvara möbler och husgeråd. Sedan har vi inte haft mer kontakt än att jag skickat ut fakturor kvartalsvis, säger företagaren.

”De har vänt upp och ned på företaget”

Företagaren berättar att han åkte till arbetsplatsen på onsdagen och då såg att polisen var på plats.

– Jag förstod ju att om de hittat något olagligt där måste jag snabbt bevisa min oskuld och jag sa flera gånger till polis på plats vilka jag hyrt ut till. Jag blev ändå hämtad till förhör och fick veta att jag var anhållen misstänkt för vapenbrott, säger företagaren.

Sa polisen något om vad de misstänkte att du gjort?

– Ingenting. Det var först på torsdagskvällen som jag fick träffa en förhörsledare och då förklarade jag återigen att jag hyrt ut containern. Och efter förhöret efterlyser man den här mannen. Dagen efter släpps jag, säger företagaren.

Företagaren uppger att han var säker på att släppas fri och är kritisk mot polisens agerande samt att det dröjde innan han fick ha ett ordentligt förhör.

– De har vänt upp och ned på företaget och tagit allt i beslag, datorer och nycklar. Vi kan inte betala räkningar eller hämta posten. Verksamheten är helt avstannad, säger företagaren.

Företagaren bedyrar sin oskuld.

– Jag är officiellt inte avförd från utredningen men känner mig inte som en misstänkt. Jag är oskyldig och visste inte vad som fanns i containrarna som jag hyrde ut

Ytterligare anhållen släppt fri

I går anhölls ytterligare en man misstänkt i ärendet. Även den mannen ska ha kopplingar till vänsterautonoma rörelser. Han släpptes emellertid fri under tisdagen.

På frågan om misstankarna mot honom kvarstår svarar åklagare Petra Schöniger:

– Ingen som varit frihetsberövad är i nuläget avförd från utredningen.

Polisen har tidigare uppgett att de ryckte ut till Taberg efter att två misstänkta tjuvar brutit sig in i containern och själva slagit larm om innehållet.

På grund av att personer som är intressanta i utredningen har kopplingar till den vänsterautonoma rörelsen kopplades Säpo in i ett tidigt skede.

Den häktade mannen nekar till brott.

Publisert:

LÄS VIDARE