Emojin hela världen efterfrågat är här

Av: Jonathan Lundberg

Publicerad:
Uppdaterad:

I dag kan du chatta loss med 157 nya symboler.

Bland nyheterna finns den mest efterlängtade av dem alla: den rödhåriga emojin.

– Äntligen lite rättvisa här i världen, twittrade Annie Lööf när nyheten presenterades.

140 miljoner människor är rödhåriga – men ingen emoji är det.

Det har länge varit en källa till ilska på nätet, där mängder av tweets och namninsamlingar manat till förändring. I en kampanj skrev 22 000 personer under på behovet av en rödhårig emoji.

En twittrare poängterade att det finns vampyremojis i ett tiotal färgvarianter, men inte en enda symbol som representerar en rödhårig person.

– Bristen på en sådan har varit det mest återkommande klagomålet från våra användare de senaste månaderna, sa Jeremy Burge i början av 2017. Burge är vice ordförande för Unicode Emoji Subcommittee, organisationen som rekommenderar nya emojis.

Och så i november 2017 var det dags:

 Annie Lööfs Twitter-flöde.
Foto: Skärmdump Twitter
Annie Lööfs Twitter-flöde.

I ett paket bestående av 157 chattsymboler skulle den efterlängtade emojin äntligen komma. Och lanseringsdatumet är i dag: den 5 juni 2018.

Tillsammans med en kvinna i sjal, ett förfruset ansikte och en skrattande figur omgiven av hjärtan så kommer nu inte mindre än tolv varianter av rödhåriga emojis.

Dessutom finns fler hårvarianter med i den nya uppdateringen: tolv emojis utan hår, tolv med krulligt hår och tolv med grått hår.

Foto: Skärmdump Emojipedia
Hår är ett tydligt tema i den elfte uppdateringen av emojisamlingen.

Utöver hårtemat finns ett helt gäng andra efterlängtade symboler bland nyheterna: flera typer av tacos, pannkakor, avokado, yogautövaren, handbollsspelaren, superhjälten, festprissen omgiven av konfetti och toalettrullen.

Exakt när du kommer kunna chatta med de nya symbolerna beror på vilken mobil du har. Från och med i dag är det upp till varje tillverkare att anpassa dem till sina egna enheter, och rulla ut dem i kommande uppdateringar.

Därmed finns det nu 2 823 emojis i den internationella standardsamlingen, godkända av Unicode.

Publicerad:

LÄS VIDARE