Första skottfria helgen i New York – på 25 år

avMalin Wigen

New York brukar kallas för staden som aldrig sover – men för en gångs skull var det inte ljuden av skott som höll invånarna vakna.

New York upplevde en ovanligt tyst helg. Inte en enda rapport om skottlossning eller mord ägde rum, vilket är första gången på 25 år, uppger polisen.

– Det är första gången på decennier och något som inte bara NYPD (New Yorks poliskår), utan alla New York-bor kan vara stolta över, säger James O'Neill vid polisen.

Det var förra torsdagen som sista skjutningen innan helgen ägde rum i Brooklyn. Det var först på måndagseftermiddagen den skjutfria perioden fick ett slut då en 27-åring sköts i ankeln i stadsdelen Bronx.

Polischefen Rodney Harrison är också stolt över kollegornas prestation.

Jag vill tacka varenda en inom poliskåren som arbetar hårt för att skydda staden och varje människa i allmänheten som hjälpt oss att göra staden säker”‚ skriver han i en tweet.

New Yorks borgmästare Bill de Blasio kallar detta för en extraordinär prestation – vilket han ger polisen äran för.

– Det här är ett vinnande lag. Och för att ge er bevis på det så skedde ingen endaste skottlossning i helgen i hela New York City. Är det inte fantastiskt? sa han inför nyexaminerade poliser, enligt New York Post.

Förra året mördades 292 personer i jättestaden med 8,5 miljoner invånare. Det var det lägsta antalet mord sedan 1950-talet. Trots den lugna helgen ser det inte ut som att nedgången håller i sig i år.

ARTIKELN HANDLAR OM