FN-topp vill att köttätare ska behandlas som rökare

Av: Olle Kvarnsmyr

Publicerad:
Uppdaterad:
Christiana Figueres
Foto: TT
Christiana Figueres

FN:s före detta klimatchef Christiana Figueres gav ett radikalt förslag under en paneldebatt om framtidens matförsörjning.
– Hur skulle det vara om restauranger om 10-15 år skulle börja behandla köttätare på samma sätt som rökare behandlas, säger Figueres.

Det var under en paneldebatt om framtidens matförsörjning på teknikkonferensen Websummit i Lissabon som förslaget lyftes fram av Christiana Figueres, skriver SVT.
– Hur skulle det vara om restauranger om 10-15 år skulle börja behandla köttätare på samma sätt som rökare behandlas? Vill de äta kött får de göra det utanför restaurangen, här inne äter vi inte kött, säger hon. Christiana Figueres, som gav förslaget har tidigare varit ansvarig för att förhandla fram Parisavtalet.

Kött - den stora klimatboven

Kött är en av de största farorna för klimatet då 80 procent av den totala ytan på jorden som används till matproduktion används till köttproduktion med allt vad det innebär. Endast 20 procent används till växtbaserad föda för mänskligheten.

Matsvinnet måste tillbaka till jorden

Under debatten diskuterades även matsvinnet som är ett av de största problemen inom matförsörjning. Christiana Figueres anser att den mat som slängs måste tillbaka till odlingsjorden.

– Dåliga jordar måste göras produktiva igen. Överbliven mat är ett utmärkt organiskt gödningsmedel och måste tillbaka ner i jorden, säger hon

Publicerad:

LÄS VIDARE